IKEA vil til næste år lade danskerne leje i stedet for at eje

IKEA vil afprøve leasing af møbelkædens produkter på det danske marked med start i 2020. Tanken bag forsøgsordningen, der skal foregå på abonnementsbasis, er at gøre møbelgigantens forretningsmodel mere bæredygtig.

Planerne blev annonceret ved et specielt bæredygtighedsevent afholdt i IKEA Kaarst i Tyskland med navnet »ONE HOME, ONE PLANET«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ints Kalnins/Ritzau Scanpix

I 2020 behøver du ikke længere smide det fulde beløb på disken, når du skal på jagt efter en Fjälkinge-reol hos den svenske møbelgigant IKEA.

Med start i 2020 vil verdens største møbelproducent afprøve et nyt leasingkoncept – blandt andet på det danske marked. Det vil give kunderne mulighed for at leje i stedet for at eje.

»Vores fremtidige succes bliver afgjort af vores evne til at omforme og forbedre vores forretningsmodel på alle parametre,« siger Markus Ekewald, der er landechef for IKEA Danmark.

Det sker som et led i virksomhedens ambitioner om at reducere sin negative indvirkning på klimaet. IKEA skriver i en pressemeddelelse, at de har ambitioner om at blive en cirkulær og klimapositiv forretning inden 2030.

For at opnå det vil IKEA løbende ændre forretningsmodellen i retning af såkaldt cirkulær økonomi, hvor varer og resurser genanvendes i stedet for blot at blive kasseret.

Et andet led i den nye retning bliver, at IKEA skal have større fokus på reservedele og muligheder for reparation af deres produkter.

»At afprøve muligheder for at tilbyde leasing er én af de måder, hvor vi udfordrer os selv på at leve op til den transformation af IKEA, vi satte i gang sidste år, og hvor målet er blive en bæredygtig forretning, der er tilgængelig for endnu flere af de mange mennesker via nye løsninger og lavere priser,« siger Markus Ekewald.

Formålet med at udvikle abonnementsbaserede leasingtilbud handler i stedet om at fastholde virksomhedens ejerskab af produktet. På den måde mener virksomheden at kunne sikre genbrug »så mange gange som muligt«, før materialer og enkelte reservedele bliver genanvendt ved slutningen af produktets levetid.