Ikea-stifter undsiger sin direktørs vækstplaner

Ingvar Kamprad måtte læse i avisen om Ikea-chefens planer om dobbelt så mange nye varehuse fremover, og det får grundlæggeren op af stolen.

Ikea-grundlægger Ingvar Kamprad er ikke længere en del af dagligdagen i Ikea, men fungerer stadig som rådgiver for ledelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUDIO BRESCIANI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forleden løftede Ikea-topchef Mikael Ohlsson sløret for et rekord-år for den blå-gule møbelkæde. Samtidig lancerede han planer om et nyt varehus i Stockholms Söder-kvarter.

Det har han dog tilsyneladende bare glemt at fortælle Ikea-ejer og grundlægger Ingvar Kamprad, skriver Dagens Industri. I hvert fald lader Kamprad nu vide i et interview med Expressen, at han ikke kendte til planerne. Han siger samtidig, at han heller ikke var informeret om planerne om at fordoble antallet af nye Ikea-varehuse. Fra 10-12 om året til 25 fremover.

Kamprad, der bor i Schweiz, fortæller, at han blev informeret om artiklen i Dagens Industri af sin sekretær. Han ønsker at holde væksten på et lavere niveau.

"Vi har talt om at bygge 10-12 nye varehuse om året frem til 2020, og jeg ved ikke, hvem der har godkendt de her investeringer (..) Jeg har ingen viden om, at der skal bygges et Ikea-varehus i Söder i Stockholm. Det har jeg ikke hørt," siger Ingvar Kamprad til Expressen.

"Derimod har jeg hørt tale om, at Ikano (Ikeas investeringsselskab, red.) har planer at bygge en satans masse boliger i Stockholm," siger han.

86-årige Ingvar Kamprad har i dag trukket sig fra ledelsen af Ikea, men fungerer som rådgiver.

Pressetalsmand for Mikael Ohlsson, Josefin Thorell, fortæller, at det er direktøren, der har udstukket kursen om 25 nye varehuse om året, og at bestyrelsen har godkendt den.

Ingvar Kamprad har fortalt Expressen, at bestyrelsesformand Göran Grosskopf over for ham har fastholdt, at målet stadig hed 10-12 nye varehuse. På et spørgsmål fra avisen om, hvorvidt der kan være tale om en misforståelse, svarer Josefin Thorrell:

"Jeg ved det ikke, jeg har ikke nogen forklaring. I sin juletale talte Ingvar Kamprad om at forvalte de varehuse, vi har, og det er naturligvis vores vigtigste fokus. Plus at vi forbedrer og udvider de markeder, som vi er på. Samtidig har vi en ambitiøs vækststrategi i ledelsen, som Ingvar er rådgiver for."