IKEA kræver millioner fra omstridt dansk lampefirma

Den svenske boliggigant IKEA er med i rækken af investorer, der kræver sine penge tilbage fra lampevirksomheden Hesalight.

REUTERS/Jacky Naegelen/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacky Naegelen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IKEA er med i kredsen af investorer, der kræver 750 mio. kroner betalt tilbage af den danske lampevirksomhed Hesalight. Det skriver Børsen.

»Vi har opdaget en del brud på obligationsaftalen, og derfor har vi ret til at få indfriet obligationerne. Det er den ret, vi bruger nu,« siger Annika Mohlin fra IKEA Group til Børsen, uden dog at ville afsløre hvor mange penge den svenske boliggigant har investeret i Hesalight.

Sagen roterer omkring virksomhedsobligationer for mere end en halv milliard, som Hesalight har solgt i løbet af 2015. Ifølge lampevirksomhedens seneste regnskab havde de udstedt virksomhedsobligationer for mere end 570 mio. kroner, men på grund af renter er beløbet, som investorkredsen kræver tilbagebetalt, løbet op i trekvart milliard.

Tidligere er det kommet frem, at pensionskassen Pensam har købt virksomhedsobligationer for 186 mio. kroner i Hesalight, ligesom Danske Capital, der er kapitalforvalter for PensionDanmark, menes at have købt obligationer for omkring 50 mio. kroner.

2016 har været et ganske skandaleombrust år for Hesalight, der tidligere blev omtalt som en vækstkanon. I marts afviste en række store virksomheder at være kunder hos Hesalight, selvom de angav dem som nøglekunder.

Siden vendte Erhvervsstyrelsen tommelfingeren nedad til et af Hesalights regnskaber, og i starten af september kulminerede Hesalights annus horribilis, da investorkredsen forlangte at få tilbagebetalt sine virksomhedsobligationer plus renter. Hvis ikke det sker i den nærmest fremtid, ventes de at erklære Hesalight konkurs.