IKEA fyrer 7.500 ansatte på verdensplan

Store ændringer på vej i den svenske møbelgigant, der især skal styrkes på nettet. Omkring 25 stillinger forventes nedlagt i Danmark.

IKEA fyrer 7.500 medarbejdere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

IKEA fyrer 7.500 ansatte på verdensplan. Det skriver det svenske nyhedsbureau TT.

650 af fyringerne vil ske i hjemlandet Sverige, heraf de 220 i landets tredjestørste by, Malmö. Også i Helsingborg og Älmhult vil der ske nedskæringer. I Danmark forventer administrerende direktør for IKEA Danmark, Johan Laurell, at omkring 25 stillinger muligvis bliver nedlagt. IKEA har i Danmark 2.700 ansatte, og en række funktioner på hovedkontoret i Taastrup samt enkelte andre supportfunktioner bliver »ændret, omplaceret eller fjernet«.

Årsagen til fyringsrunden er den hurtige omstilling i detailhandelen, hvor flere og flere handler på nettet i stedet for de fysiske butikker.

»Vi har 75 fremgangsrige år bag os og går nu ind på en udviklingsrejse om, hvordan vi skal arbejde i fremtiden. Vi har brug for at se på, hvilke kompetencer der findes i dag, og hvad der behøves fremover,« siger Håkan Svedman, landechef for IKEA Sverige, til TT.

Koncernchef: En del dobbeltarbejde

De 7.500 stillinger udgør næsten fem procent af IKEAs samlede arbejdsstyrke.

»Vi er nødt til at forenkle den måde, som vi er organiseret på. Gennem de seneste år har vi investeret i ressourcer på mange forskellige måder. Og for at være ærlig ser vi nu, at i flere dele af organisationen har vi en del dobbeltarbejde,« erkender IKEAs koncernchef, Jesper Brodin, over for nyhedsbureauet Reuters.

Den svenske møbelgigant forventer i kølvandet på nedlæggelsen af de 7.500 stillinger over de kommende to år at skabe 11.500 nye jobs verden over. Fokus vil ligge på at udvikle IKEAs digitale tjenester, hjemmeleverancer og citybutikker for bedre at kunne betjene kunderne. IKEA tester i øjeblikket en citybutik med køkkenindretning i Stockholm og en hverdags- og soveværelsesbutik i Madrid, mens en større hjemmeindretningsbutik er undervejs i Paris.

Brug for flere IT-folk

I Norge vil IKEA ifølge Dagens Næringsliv oprette omkring 100 nye stillinger, samtidig med at omkring 20 af de 3.150 jobs bliver nedlagt.

Ifølge IKEA-koncernens detailhandelschef, Tolga Öncü, skal møbelgiganten på jagt efter »softwareingeniører og mennesker, som kan hjælpe os med datahåndtering«.

IKEA har 422 varehuse på globalt plan.

IKEA-medarbejdere verden over fik præsenteret den nye strategi klokken 11 onsdag.