IKEA forbyder gemmelege

Blandt barnlige sjæle har det længe været populært at arrangere gemmelege i IKEAs varehuse. Men møbelhuset rydder nu ud i gemmerne.

Hvor mange mennesker gemmer sig mon her? Fold sammen
Læs mere
Foto: YURI KOCHETKOV

IKEA er ikke kun hjemsted for kötbullar og kærestepar med købelyst. I mange år har det været populært at arrangere gemmeleg i møbelhuset. Blandt andet via sociale medier, skriver den britiske avis The Guardian.

Men selv om IKEA ofte har holdt sig positivt stemt over for de barnlige sjæle, rydder møbelkæden nu ud i gemmerne. Efter at flere tusinde personer på Facebook har tilmeldt sig gemmelege i de hollandske varehuse, vurderer den svenske virksomhed simpelthen, at sikkerhedsrisikoen er for stor.

»Vi er nødt til at være sikre på, at alle mennesker i vores varehuse har det godt og føler sig sikre. Og det er svært, hvis vi ikke engang ved, hvor de er,« siger Ikeas svenske talskvinde, Martina Smedberg.

Hollandsk stormløb

13.000 personer havde på internettet vendt tomlen op til skjul i Utrecht, 19.000 i Amsterdam og hele 32.000 i Eindhoven.

Selv om IKEA generelt er glade for legesyge kunder, er fænomenet dermed vokset ud af proportion, forklarer Martina Smedberg. Derfor ønsker IKEA at stoppe, mens legen er god.

»Vi har kontaktet de her sider på de sociale medier og ydmygt bedt dem om at flytte deres gemmeleg til et andet sted,« siger Martina Smedberg.

Danske gemmelege

Også i Danmark har der tidligere skjult sig facebookbrugere bag Billy-reoler, i Pax-garderobeskabe og under Sultan-senge. Senest i 2010, hvor flere tusinde ligeledes var tilmeldt legen i Aalborg, Aarhus, Gentofte og Odense. Det var dog højest et par hundrede, der mødte op - hvis altså ikke resten holdt sig skjult.

Ifølge Tina Lindharth, kommunikationsansvarlig for den danske del af IKEA, oplever hun og møbelkæden stadig henvendelser om gemmeleg. Det sker dog stadig mere sjældent, senest med to henvendelser i sommeren 2014, oplyser hun til mx.dk.

Og ligesom i Holland skal danske deltagere i dåseskjul eller andre gemmelege ikke regne med at kunne boltre sig i udstillingslokalerne. Man ønsker ikke, at resten af kunderne skal kunne føle sig forstyrret af folk bag badeforhæng og under sofapuder.

På Facebook findes der dog stadig gemmelege på blandt andet lokale biblioteker og Bilka-varehuse i Danmark. Og i Holland leder de nu afviste legebørn ligeledes efter en ny lokation. Indtil videre er det skjult, hvor det bliver.