IKEA-bank kaster sig ud i indlånskrigen

Endnu en udenlandsk aktør går ind på det danske marked for indlån. Ikano Bank lægger ud med de bedste renter på et-årig og to-årig binding.

Jesper Schmidt, direktør for Ikano Bank, tager et markant skridt ind på det danske indlåndsmarked. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et nyt udenlandsk angreb sættes nu ind for at tiltrække danske opspareres indlån. Denne gang er det Ikano Bank, som bebudet i Berlingske Business er klar med en indlånsbank, som går direkte i konkurrence med de etablerede banker på det danske marked.

Ikano Banks direktør Jesper F. Schmidts våben er de bedste renter på indlån med et eller to års binding. Ifølge Mybanker ligger rentesatserne på 1,4 og 1,65 pct. p.t. højest i markedet. Men på tre års binding overgås Ikanos to pct. af Dronninglund Sparekasses 2,2 pct.

Uden binding får man 0,8 pct. i rente hos Ikano Bank, hvilket er betydeligt mindre end hos Santander, som også netop er gået ind på det danske marked med 1,1 pct. helt uden binding.

Lønkonti på sigt

Hos Ikano Bank, der ejes af samme hovedrige Kamprad-familie, som også kontrollerer IKEA, begrunder direktør Jesper F. Schmidt tiltaget med, at man gerne vil tættere på de danske kunder:

»Vi vil gerne være en mere almindelig bank frem for et sted, hvor man kun låner penge.« Men selv om IKANO Bank ikke er en bank i traditionel forstand med filialer og den slags, så er Ikano Bank i Sverige stille og roligt blevet en mere bred retailbank, idet man også tilbyder boligfinansiering og inden længe lønkonti. Noget af det samme kan ske i Danmark:

»Jeg kan godt forestille mig, at vi får lønkonti på den lange bane,« forklarer Jesper F. Schmidt, som er mere tvivlende over for formidling af boligfinansiering på det danske marked.

I første omgang er det målet at hente nogle hundrede millioner hos danskerne i form af indlån, der skal sikre en mere balanceret fundingstruktur.

»Vi ser vores nye opsparingsprodukter som et yderligere og vigtigt skridt i retning mod at blive en bank for de mange mennesker. Vores mål er at dække almindelige behov for almindelige danskere samtidig med, at vi fortsat er en bank med fuld fokus på fairness, simple produkter og convenience,« fortæller Ikano-direktøren.

Ikano Bank bliver mere traditionel

Siden 1978 har Ikano Bank været i Danmark, hvor man primært har lånt ud til finansiering af alt fra møbler til gør det selv-udstyr, fladskærme samt andre forbrugsgoder. Ikano Bank er også inde i leasing af maskiner, udstyr og biler. Og i 2010 lancerede Ikano Bank sig som en mere traditionel bank og udvidede sine produkter med almindelige lån til privatpersoner.

Berlingske Business har i de senere måneder berettet om flere angreb på det store danske marked for indlån, som udgør 750 mia. kroner., hvoraf de 2/3 står på konti med en binding på mindre end et år. Forsøgene på at få fat i danskernes formuer er kommet efter en række yderligere angreb fra de gamle finansieringsselskaber og forbrugslånevirksomheder, som før var kendt for særdeles høje udlånsrenter, men i dag forsøger både Ikano Bank, spanske Santander og GE Money Bank at komme ind på markedet med lån til de bedste kunder med renter, som kan konkurrere med de bedste lånerentesatser på markedet for banklån fra fire til seks pct. i rente.