IKEA-ansatte i globalt oprør mod møbelhuset

Ansatte fra IKEA i 14 lande samles for at kræve samme gode arbejdsforhold i Kina, Tyrkiet og USA som i Danmark.

Arkivfoto. IKEA-ansatte i lande uden for EU må til tider kigge langt efter gode arbejdsforhold. Nu blæser fagforeninger til global kamp mod møbelvarehuset. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
IKEA-ansatte fra 14 forskellige lande mødes i går og i dag i Istanbul for at lægge pres på møbelvarehuset. Målet er at skabe lige så gode arbejdsforhold for de ansatte i lande som Kina og Tyrkiet som i Danmark. Det skriver dagbladet Politiken.

Ifølge avisen er planen at tage skridtet videre til andre mulitinationale giganter som H&M, britiske Tesco og amerikanske Wal-Mart, hvis de får held med at opnå bedre arbejdsforhold for IKEAs ansatte.

"Vi begynder med IKEA, fordi det er et selskab, der faktisk har samvittighed og derfor er til at tale med," siger Peter James Stark, der er international sekretær i HK/Handel, til Politiken.

Den nye alliance med fagforeningerne, der mødes på tværs af landegrænser, kan være nødvendigt for at udbrede den danske og europæiske måde at behandle sine ansatte på, vurderer professor Henning Jørgensen fra Center for Arbejdsmarkedsforskning i Aalborg:

"Alliancen tegner et fremtidsbillede af IKEA, der kan gå foran, hvis de gør det fornuftigt. Hvis ikke, risikerer de uro og personaleflugt, og det er noget, ledelsen vil kunne se på bundlinjen. Det viser flere undersøgelser. Derfor er det dumt at føre én slags politik i Europa og en anden udenfor," siger han til avisen.

IKEA har gentagne gange været kritiseret for arbejdsforholdene for de ansatte - især i USA, hvor kritikpunkterne blandt andet har handlet om racisme, lav løn, kort ferie og ingen ret til fagforeningsmedlemskab for de ansatte.