Igen rygter om TDC-salg

Nu rapporterer nyhedsbureauet Bloomberg om, at kapitalfondene bag TDC forbereder et salg på Børsen i nær fremtid. De vedholdende rygter blev dog bekræftet af TDC-chef allerede i 2007.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det rygtede salg af TDC på Børsen kan være tættere på en hidtil antaget. I følge nyhedsbureauet Bloomberg, vil salgsprocessen så småt begynde allerede i slutningen af november, når kapitalfondene begynder at diskutere frasalget med bankerne. Det er første skridt i en salgsproces, der vil føre til et frasalg allerede næste år, skriver nyhedsbureauet, der citerer fem unavngivne kilder, der er involveret i salgsprocessen. De fem kapitalfonde ejer over 88 procent af aktierne i TDC og den største aktionær derudover er ATP, hvor fondsdirektør Bjarne Graven tidligere har udtrykt tilfredshed med TDC-aktiens udvikling og sågar været åben overfor at investere yderligere i selskabet, hvis kapitalfondenes aktier bliver sat til salg.

TDC er ifølge Bloomberg vurdere til 7,4 mia. dollars - eller cirka 37 mia. kroner.

Rygterne om frasalget er langt fra nye. TDC er aldrig blevet afnoteret fra Børsen, og det har hele tiden været kendt, at kapitalfondene ikke ville eje TDC forevigt, men derimod afhænde selskabet i løbet af tre til fem år efter opkøbet i 2006. Også tidligere koncernchef Jens Alder har været åben omkring, at TDC sandsynligvis ville ende med gennotering på Fondsbørsen. Samtidig er der længe gået ubekræftede rygter om, at kapitalfondene havde svært ved at finde en industriel køber til TDC.

Konsolidering i Danmark
TDC har under kapitalfondenes ejerskab frasolgt en hel række aktiviteter, men ligger stadig inde med det belastende Sunrise, som selskabet har haft voldsomme problemer med at slippe af med.

Mens TDC har konsolidere sin position på det danske marked, har selskabet dog med frasalgene og de ikke-eksisterende nye initiativer i vækstmarkederne dog afskåret sig fra vækst uden for landets grænser. Det betyder, at TDC i dag har en klippefast position i Danmark - hvor der stort set ikke er nogen udvikling i telemarkedet overhovedet.

Det har tidligere fået teleanalytikere til at beskrive TDC-aktien som en obligation, snarere en en aktie - og trods heftig konkurrence fra Telenor og Telia, der der i praksis ikke nogen, der kan hamle op med TDC på dansk jord. De øvrige tidligere statsmonopoler i norden - svenske TeliaSonera og norske Telenor, har dog vokset sig til regulære globale giganter, og Telenor - der er i fuld færd med at ekspandere i Indien - er i dag et af verdens største teleselskaber.

Sparet sig til succes
I Danmark har TDCs flotte og stabile resultater dog foreløbig været et resultat af, at TDC har sparet sig til succes. Den forhenværende koncernchef Jens Alder havde som erklæret mål at skære 5-10 procent af bemanding hvert år, og i dag er det svenske Ericsson, der driver TDCs mobilnet. Samtidig har TDC for nyligt erklæret, at de er klar til at samarbejde om mobilnet med markedets øvrige aktører - også for at spare.

Ingen fra hverken kapitalfondene eller TDC selv har dog bekræftet rygterne overfor Bloomberg - men koncernchef Henrik Poulsen benægtede langt fra gennoteringen, da han i sidste uge i forbindelse med fremlæggelsen af selskabets i øvrigt fine kvartalstal, sagde, at TDC var en god og stabil aktie - både for nuværende og eventuelt kommende ejere.

TDC har tidligere haft status af 'folkeaktie', fordi en meget stor del af selskabets aktier var ejet af private investorer.