IEA: Olieprisen på et farligt niveau

Prisen for en tønde olie har nået et så højt niveau, at den kan bremse genrejsningen af den globale økonomi, mener analytiker.

Olieprisen er så høj nu, at den udgør en risiko for genrejsningen af den globale økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steen Jacobsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den relativt høje oliepris udgør en risiko for genopretningen af den globale økonomi.

Det er meldingen fra det Internationale Energi Agentur (IEA), der under en international konference i dag mødes med repræsentanter fra OPEC (Organisation for Economic Cooperation and Development) i Riyadh for at vedtage er charter, der skal stabilisere energimarkederne.

Høje oliepriser er til skade for både forbrugere og producenter, fordi den vil kunne afspore den økonomiske vækst og begrænse brændstofefterspørgsel, sagde IEA’s chefanalytiker, Fatih Birol, til Reuters.

- Olieprisen udgør en seriøs risiko for genrejsningen af den globale økonomi, der er meget skrøbelig – det gælder især for OECD-landene, siger han og påpeger, at en pris for en tønde råolie over 90 dollars udgør en ”farezone” for økonomien.

Han mener, at de stigende oliepriser kan føre til forværrede handelsbalancer, øge inflationen og presse udlånsrenterne i vejret i de industrialiserede lande.

I verdens tredjestørste økonomi, Japan, vil importen af olie, der koster 100 dollars pr. tønde, alene udgøre hele 3 pct. af landets bruttonationalprodukt.

I dag handles en tønde Nordsø-olie lige under 108 dollars, mens en tønde olie i USA er handlet lige over 94 dollars.

Åben olielagrene


IEA har mandat til at spørge sine medlemmer – dvs. alle lande i OECD – om, de vil frigive deres oliereserver på markedet, hvis der er sket et ”kritisk” fald i udbuddet af olie.Det skete blandt andet, da orkanen Katrine satte USA’s olieproduktion i Den Mexicanske Golfen I stå.

- Hvis de (landene i OECD, red.) mener, der er behov for det, vil de formentlig åbne deres olielagre op for at redde markedet ved et kritisk fald i udbuddet af olie, siger han til Reuters og påpeger, at olielagrene foreløbig er tilstrækkelige til at dække verdens oliebehov.

Han ville ikke sige om, han mener, at OPEC burde øge olieproduktionen for få olieprisen til at falde.