Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Idavang er en sjælden og unik succeshistorie om driftige danske iværksættere. Firmaets historie går tilbage til slutningen af 1990erne. Dengang drømte en gruppe visionære danske farmere fra Østjylland om at etablere svineproduktion med nye standarder.
De fik øje på de østeuropæiske lande, som ikke var selvforsynende med svinekød, og det er landene heller ikke i dag. I 1999 etablerede iværksætterne den første farm i Salnaiciu i Litauen. I dag har Idavang 13 farme i Litauen og Rusland, og flere er på vej.
En af filosofierne bag selskabet er konstant at have gang i den for at gøre det bedre, få mere vækst og øge indtjeningen til ejerne, uanset om det er på en farm i Rusland eller i Litauen. Sammen med Verdensbanken, der er investor i Idavang, har de danske investorer og deres rådgivere lagt en klar strategi, der går ud på mere end at fordoble den russiske forretning i løbet af få år. Det vil gøre selskabet, der i 2012 leverede en omsætning i underkanten af 800 mio. kr. og et overskud efter skat på knap 90 mio. kr., til en gedigen milliardforretning.
Høje priser
Idavang med hovedsæde i landsbyen Gadbjerg i Østjylland består i dag af en lille, eksklusiv ejerkreds med tre landmandspar og IFC, der er en del af Verdensbanken, som investorer. Med et indskud på omkring 130 mio. kr. blev Verdensbanken investor i 2011. Banken sidder på 20 procent af aktierne, mens de danske landmænd har 80 procent.
»Et land som Rusland er underforsynet med svinekød. Det er først og fremmest de højere priser på svinekød end i Danmark, der er årsag til, at vi har tjent godt. Men indtjeningen varierer en del fra år til år,« siger Jytte Rosenmaj, næstformand, talsmand og medejer i Idavang.
Iværksætterne fra Østjylland sidder ikke med hænderne i skødet. I 2012-13 investerede Idavang 240 mio. kr. i den ene af sine to russiske farme. En tredje farm er allerede i støbeskeen. Sidste år lå produktionen på farmene i Rusland og Litauen på i alt 762.000 slagtesvin og smågrise. Målet er at nå 950.000 svin i tidligst 2016.
I Rusland har en af fordelene ved at investere i svinefarme i storskala været, at man som investor har kunnet få favorable statsgaranterede, lavtforrentede lån til anlægsinvesteringer. Medregnet den høje russiske inflation er der i realiteten tale om rentefri lån. Men udgifterne til f.eks. advokater, håndværkere og andre specialister er til gengæld højere end i Danmark, siger Jytte Rosenmaj.
Idavang er nu blevet til Idavang Group med fire selskaber under samme havn. Kort før jul blev Niels Hermansen hentet ind som formand for bestyrelsen for gruppen. Erhvervsmanden Niels Hermansen har en stor erfaring fra bestyrelsesarbejde, specielt familieejede firmaer. Han er bl.a. mangeårig formand for Færch Plast.