Ida var presset, men i torsdags kunne hun pludselig ånde lettet op: »Lige nu lever jeg af min opsparing«

De er økonomisk hårdt pressede af coronakrisen, de er usikre på fremtiden, og nogle er bange for at skulle dreje nøglen om. De er blandt dem, som ikke har fået hjælpepakker, eller som frygter, at hjælpen er utilstrækkelig. Hver dag kæmper de for deres livsværks overlevelse. Mød nogle af Danmarks små selvstændige.

Ida Mosberg er kropsterapeut og har måttet aflyse alle sine klienter. En nylig lovændring har givet hende mulighed for at få del i hjælpepakkerne – det reddede virksomheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Ida Mosberg har været selvstændig kropsterapeut i eget firma siden 2018. Hun lukkede sin virksomhed for at flytte til Spanien, men vendte hjem i sommeren 2020. Hun har hidtil været afholdt fra at søge hjælpepakkerne, fordi hendes virksomhed, Ida Mosberg Kropsterapi, var stiftet efter 9. marts 2020. I torsdags blev regeringen og et bredt flertal i Folketinget dog enige om at rykke fristen for stiftelsen til 1. november 2020, hvorfor hun nu alligevel kan søge hjælpepakkerne.

»Jeg er selvstændig kropsterapeut på Islands Brygge, men fra 21. december måtte jeg aflyse alle mine aftaler med klienter. Jeg har hidtil ikke kunnet få del i hjælpepakkerne, fordi min virksomhed først er stiftet i sommeren 2020, og jeg dermed ikke har en dokumenteret omsætning fra tidligere, som er et krav. Men jeg har faktisk været i gang siden 2018, men min kæreste og jeg valgte at flytte til Spanien i oktober 2019, hvorfor jeg lukkede mit daværende selskab.

Vi tog hjem fra Spanien igen i sommeren 2020 på grund af coronakrisen, og så startede jeg min virksomhed op igen med et nyt cvr-nummer i august. Selvom jeg har samme kundebase som før, og jeg kom lynhurtigt op i omdrejninger, så kunne jeg ikke søge hjælpepakkerne.

Ida Mosberg har været selvstændig kropsterapeut i eget firma, Ida Mosberg Kropsterapi, siden 2018. Hun lukkede sin virksomhed for at flytte til Spanien, men vendte hjem i sommeren 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Med den nye politiske aftale kan jeg nu få del af hjælpepakkerne, og det er virkelig positivt. Det viser, hvor stor betydning sammensætningen af hjælpepakkerne har. Det er afgørende for, at min virksomhed kan køre videre, og selvom jeg nok ikke får det samme, som jeg ellers havde tjent, så betyder det, at jeg kan holde skindet på næsen.

Det var virkelig en stor lettelse, og det har reddet min virksomhed. Det tror jeg gør sig gældende for mange nye virksomheder.

Min kalender var fyldt i både januar og februar, men jeg måtte aflyse det hele på grund af restriktioner.

Jeg har faktisk haft ekstra travlt, fordi rigtig mange har det dårligt i den her periode med coronastress, som både kommer til udtryk fysisk og psykisk. Som kropsterapeut arbejder jeg med begge dele, og det har der været meget brug for, fordi folk har været vældig presset i efteråret.

Lige nu lever jeg af min opsparing. Jeg frygtede, at jeg skulle vælge mellem at bruge hele min opsparing eller lukke min virksomhed og komme på dagpenge, mens jeg søger andet job. Men nu er der mulighed for, at jeg kan køre videre.

»Jeg vil virkelig gerne kæmpe for at blive ved med at være selvstændig« Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Det kan ikke lade sig gøre at være kropsterapeut online, fordi jeg også arbejder meget med det kropslige. Jeg vil virkelig gerne kæmpe for at blive ved med at være selvstændig.

Jeg føler ikke, der har været nok opmærksomhed på selvstændige fra politisk side. Det er jo hele vores levebrød, som er i fare.«

Mød flere af Danmarks små selvstændige her.