Icopal-direktør efter milliardsalg: Taggigant klar til europæisk storoffensiv

Den danske producent af tagpap Icopal, der er blevet solgt til den amerikanske virksomhed GAF, skal være spydspids GAFs storoffensiv i Europa, lyder det fra Icopals topchef.

Foto: Christian Als.
Læs mere
Fold sammen

Hvis der skulle være nogen, der tror, at Icopal står til at blive trimmet og decimeret, efter at den amerikanske tagproducent GAF har opkøbt selskabet, så kan de godt tro om igen.

For amerikanske GAF skal nemlig bruge Icopal til at indtage det europæiske marked, lyder det fra Icopals administrerende direktør, tysk-brasilianeren Miguel Kohlmann.

»Opkøb og virksomhedsovertagelser er helt sikkert en del af planen. De senere år har vi været begrænset i den henseende, men det bliver et helt andet ball game nu for Icopal fremadrettet. Det kloge her er at vokse og udvikle virksomheden - ikke at rationalisere og skære fra,« siger han.

Gennem efteråret har det været fremme, at virksomhedens ledelse gik med overvejelser om at lade det historiske Herlev-firma gå på børsen. Miguel Kohlmann forklarer, at en børsnotering var én af flere muligheder.

Det ender dog med at blive en anden tagproducent, der skal føre Icopal videre. Og det er langt fra tilfældigt, at det er GAF, som har gaflet Icopal. De to firmaer har kendt hinanden i mere end 20 år, forklarer Miguel Kohlmann.

»Vi har også personlige relationer til ejerne på den anden side. Så vi har haft løbende kontakt, og det var klart, at GAF var ledende i Nordamerika, og vi havde samme position i Europa. For et par måneder siden kiggede vi så på, at de to selskaber faktisk passede godt sammen, og så intensiverede vi diskussionen om et salg,«

Kombinationen af GAF og Icopal skaber ifølge de to virksomheder verdens største producent af tagløsninger og produkter til beskyttelse af bygninger og konstruktioner.

I alt kan GAF med opkøbet mønstre 65 produktionsfaciliteter verden over, 6.500 medarbejdere og en samlet årlig omsætning på næsten fire milliarder dollars i mere end 80 lande.

Planen er dog at vokse yderligere, forklarer Miguel Kohlmann.

»Vi har ikke lavet detaljerede planer for strategien. Allerede nu står det dog fast, at Icopal skal være større både med at vokse i markedet, men også ved opkøb af virksomheder. Vi skal være GAF i Europa,« siger han.

De senere år har Icopal, der har været ejet af den Bahrain-baserede kapitalfond, Investcorp, haft en stor milliardgæld, der har gjort nye storinvesteringer så godt som umulige.

»Det er ingen hemmelighed, at vi har haft en gæld, og det var noget, som vi har arvet fra tidligere tider. Men vi har levet med det og mindsket gælden over tid. Og under finanskrisen 08/09 bukkede mange selskaber under, men vi var stærke som en sten,« siger han.

Med GAFs opkøb af Icopal er der nu helt andre muskler at spille med på det europæiske marked, lyder det fra 54-årige Miguel Kohlmann.

»Med salget får vi en helt anden finansiering, der også vil gøre det muligt for os at vokse, og dermed er gældsspørgsmålet også løst,« siger han.

Overtagelsen af Icopal ventes med myndighedernes velsignelse at gå igennem i løbet af andet kvartal i år. Miguel Kohlmann fortsætter som administrerende direktør for Icopal i overgangsfasen.

Prisen for Icopal er i omegnen af 7,5 milliarder kroner.