IBM's omsætning stiger for første gang i næsten seks år

IBM's salg stiger for første gang siden 2012, men skattereform i USA giver blodrød bundlinje, viser regnskab.

IBM's salg stiger for første gang siden 2012, men skattereform i USA giver blodrød bundlinje, viser regnskab. (UNITED STATES - Tags: BUSINESS) Fold sammen
Læs mere
Foto: RICK WILKING

International Business Machines (IBM) har brudt en lang periode på 22 kvartaler i træk med faldende omsætning.

Hjulpet på vej af stærk vækst i it-forretningsområder havde IBM i fjerde kvartal 2017 et salg på 22,5 milliarder dollar.

Det er 3,6 procent mere end i samme periode året før, og tallet overgår ifølge Bloomberg News også analytikernes forventninger.

Og samtidig er det første gang siden første kvartal 2012, at salget stiger på årsbasis.

Det er især den amerikanske koncerns satsning på it-tjenester som cloudservice, dataanalyse, sikkerhedssoftware og kunstig intelligens, der løfter salget. I IBM's cloudforretning steg salget 30 procent, og står nu for over en femtedel af koncernens omsætning.

Trods fremgangen på toplinjen fik IBM i kvartalet et underskud på 1,1 milliarder dollar.

Tabet skyldes en særlig udgift på 5,5 milliarder dollar som følge af den nyligt vedtagne skattereform i USA. Til sammenligning havde IBM året tidligere et overskud på 4,5 milliarder dollar.

På Wall Street faldt kursen på IBM-aktien med godt tre procent efter regnskabsmeddelelsen.

Analytiker Lou Miscioscia fra Pivotal Research ser det som en reaktion på, at kursen siden begyndelsen af januar er gået cirka ti procent op.

»IBM ramte deres tal. Så jeg tror, at kursfaldet skyldes aktiens betydelige fremgang de seneste 18 dage,« siger han til Reuters.

Desuden er IBM's forventninger til driftsoverskuddet i 2018 en smule skuffende, mener analytikeren.

Selskabet venter et driftsoverskud svarende til 13,80 dollar per aktie. Det er uændret i forhold til 2017, og en tak lavere end markedsforventningen.