IBM: Vi har undersøgt IT Factory

Stein Baggers gyldne soloridt kunne i høj grad kun lykkes, fordi en af de helt store selskaber, IT-koncernen IBM, blåstemplede IT Factory. Nu lader IBM forstå, at de i sin tid faktisk gennemførte »relevante aktiviter« på baggrund af en ekstern henvendelse med blinkende advarselslamper. Angiveligt uden at finde det mindste.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af landets største og tidligere mest respekterede virksomheder, IBM, fik serveret problemerne i IT Factory på et sølvfad allerede i foråret 2007. Ikke af en anonym person, men af en af selskabets forretningspartnere, som oven i købet sidder i et særligt rådgivningsudvalg i IBMs softwaredivision.

Bo Svensson fra virksomheden Convergens i Rødovre sendte i maj 2007 i sit eget navn en to siders e-mail til topledelsen i IBM, hvor han fortroligt og i meget konkret form ridsede de mange spørgsmål op, som der ikke var svar på i IT Factory.

Essensen af e-mailen var, at tallene i IT Factory-regnskabet ganske enkelt var umulige at få til at hænge sammen, fremførte han.

Anonyme John Doe
Bo Svensson har i forbindelse med Stein Bagger-sagen været kendt som den hemmelige og anonyme John Doe, som har optrådt på IT-journalisten Dorte Tofts blog på business.dk. Nu står han frem, men over for IBM har han altid henvendt sig i sit eget navn.

Bo Svensson valgte i første omgang at gå til det første led i kæden om IT Factory, som i den grad var bygget op omkring blåstemplingen og forretningssamarbejdet med netop IBM. Stein Bagger foretog sit succesridt på ryggen af IBMs gode navn og rygte.

IBM har hidtil holdt lav profil, og de fleste henvendelser er besvaret med et »ingen kommentarer.«

Ingen kommentarer
Berlingske Business sendte i går IBM-topchefen Lars Mikkelgaard-Jensen en række spørgsmål til opklaring af det mudrede forhold mellem IBM og IT Factory og især spørgsmål til, hvorfor IBM havde negligeret henvendelsen fra Bo Svensson.

IBM returnerede sent på eftermiddagen spørgsmålene med disse svar:

»Generelt - da sagen nu er ved at blive undersøgt, er det ikke passende for IBM at kommentere på IT Factory.«

»Vedrørende eksterne henvendelser - IBM tager forhold omkring eksterne henvendelser meget seriøst, og vi gennemfører relevante aktiviteter, afhængig af de faktuelle oplysninger, som er tilgængelige på tidspunktet.«

»Vedrørende IBMs krav - IBM har gjort et krav gældende over for kurator i konkursboet efter IT Factory på 125 millioner kroner, svarende til omfanget af IBM’s engagement med IT Factory forud for konkursbegæringen af IT Factory.«

Det er uvist, hvad der præcist ligger i disse svar, men det tyder på, at IBM internt har foretaget større eller mindre undersøgelser af deres nære forretningspartner IT Factory. Uden dog angiveligt at finde noget som helst, idet IBM har rost IT Factory og dets direktør Stein Bagger i høje vendinger helt frem til september 2008.

Det er også uvist, om IBM internt gør et ansvar gældende.

IBM gav blandt andet IT Factory en pris i december 2007 for at være den bedste partner inden for, hvad der kaldes Software as a Service (SaaS). Softwarechefen Jens Knudsen skriver i en pressemeddelelse, at IT Factory havde mange konkurrenter, men at prisjuryen ikke var i tvivl.

Usikkerhed om samkvemmet mellem IBM og IT Factory er der blandt andet om det såkaldte Bowstreet-produkt. Stein Bagger har hævdet, at IBM har betalt royalty til IT Factory, mens IBM på sin side har ladet forstå, at der er ikke har været indbygget IT Factory i Bowstreet-produktet.

Både IBM og IT Factory-formanden Asger Jensby negligerede Bo Svenssons advarsler, og derfor skulle der gå lang tid, inden nettet blev strammet så meget om bedrageriet, at hovedpersonen Stein Bagger tog flugten i weekenden 29. - 30. november og overlod kaosset og oprydningen til Jensby og IBM.