IBM vendte ryggen til advarsel

Den nu afgåede bestyrelsesformand for IT Factory Asger Jensby var ikke den eneste, der blev advaret om ugler i mosen i det nu hedengange IT Factory. Et foruroligende advarselsbrev fik heller ikke IBM til at reagere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af verdens største virksomheder, IT-koncernen IBM, kunne have undgået et tab på 125 mio. kr., hvis ledelsen allerede i foråret 2007 havde lyttet til en advarsel om det svindelramte IT Factory.

Advarslen førte dog ikke til ændringer i IBMs samarbejde med den nu bedragerisigtede og fængslede direktør Stein Bagger. I stedet blev IBM ved med at blåstemple Bagger, som dermed kunne ride videre på ryggen af det respekterede IBM-navn.

»Der er noget galt, og det er måske et korthus, der kan vælte og dermed påvirke den tillid, kunderne har til IBM,« lød det blandt andet i en to sider lang og stærkt foruroligende email, som IBM-ledelsen modtog fra Bo Hembæk Svensson, en af deres partnere, allerede for halvandet år siden, tilbage i maj 2007.

Svensson har selv en IT-virksomhed, der samarbejder med IBM, men dog intet har at gøre med IT-Factory. Udover det sidder han i et særligt rådgivningsudvalg i IBM og er således et kendt navn i IBM-ledelsen.

Nu står han frem

Bo Svenssons identitet har været ukendt indtil i dag, hvor han står frem i et interview i Berlingske Tidende. Han beskrev i sin mail til IBM-ledelsen en række grunde til, at advarselslamperne burde blinke hos IT-giganten. Blandt andet forklarede han, at omsætningen på over tre mio. kr. per medarbejder ikke kunne passe med IT Factorys forretningsmodel, og at den burde være på maksimalt en mio. kr. per medarbejder. Svenssson skrev til sidst:

»Alt i alt synes jeg, at ovenstående tegner et billede som betyder, at IBM bliver nødt til at passe gevaldigt på, og at I, hurtigt, bør afkræve ITF (IT Factory, red.) nogle troværdige svar på de mange spørgsmål – helt banalt kunne man f.eks. bede om at se kundelister...«.

Bo Hembæk Svensson, der senere blev kendt som »John Doe« på IT-kommentatoren Dorte Tofts blog (en person hvis identitet er ukendt, red.), er den samme mand, som anonymt forsøgte at advare Asger Jensby om uregelmæssigheder i IT Factory – en advarsel der heller ikke her medførte den store reaktion. I henvendelsen til IBM optrådte han med eget navn.

»Jeg synes nok, at IBM burde have udvist lidt mere omhu,« siger Bo Svensson i dag om IBMs rolle i sagen.

IBM vil ikke kommentere

Berlingske Tidende forsøgte torsdag at få svar på en række spørgsmål til IBM omkring passiviteten over for luftkastellerne i IT Factory.

IBM’s koncernchef Lars Mikkelgaard-Jensen mener ikke, at det er passende at kommentere sagen, så længe der er undersøgelser i gang. Han har denne en kommentar til eksterne henvendelser:

»IBM tager forhold omkring eksterne henvendelser meget seriøst, og vi gennemfører relevante aktiviteter, afhængig af de faktuelle oplysninger, som er tilgængelige på tidspunktet.« Netop IBM-chefen roste så sent som i september 2008 IT Factory som en ”visionær og kreativ” virksomhed. Skandalen omkring IT Factory tog i går endnu en dramatisk drejning. Storaktinæren i JMI Invest, Asger Jensby, er nu fortid i det selskab, som han ellers selv kontrollerede.

Læs hele mailkorrespondencen mellem Bo Svensson og IBM på Dorte Tofts blog