IBM slap af med bastarden

Under DMdata solede datterselskabet DMsave sig i succes. Under IBM-ejerskabet begyndte det at knibe for DMsave, der sælger rolig nattesøvn i form af backup og genetablering af data, skulle katastrofen ramme. Nu er det solgt til finansmanden Ib Kunøes TopNordic.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Da Ib Kunøes TopNordic i sidste uge opkøbte DMsave for et pænt tocifret millionbeløb, ringede alarmklokken. Købet af af selskabet, der sørger for at tage backup af en masse firmaers data via internettet, syntes fornuftigt nok, men ikke salget. Der lugtede røg.

Det sidste, jeg havde forventet, var nemlig at DMsaves ledelse, der ejede 50 procent af firmaet, ville sælge. Det lignede dem simpelthen ikke at gå efter pengene. I hvert fald ikke allerede.

Lad illustrere min formodning ved at spole tiden tilbage. DMdata-ledelsen - Michael Mark og Poul Bærentsen - havde oprindelig stiftet backup-firmaet Wisehouse i Århus, men de var blevet røvrendt noget så grusomt af en samling investorer, der viste sig at gå målrettet efter overtage kontrollen.

Efter et skæbnesvangert møde i sommeren 2001, hvor stifterne havde fået kniven på struben, valgte de en nærmest desperat udvej, nemlig at forsøge at få rigmanden Mærsk McKinney Møller i tale. De håbede på ham som ny investor.

De to stiftere nåede København i de tidlige nattetimer. Selvfølgelig fik de morgenen efter ikke skibsrederen i tale, men de fik alligevel hjælp på Esplanaden. Datterselskabet DMdata så potentialet i de to mænds forretningsområde, og det blev til DMsave. Mark og Bærentsen fik lovning på selv at kunne købe sig ind, når investeringerne var godt og vel betalt.

Den klausul overtog IBM med opkøbet af DMdata i 2004. Og pengene rullede ind til DMsave, så i midten af 2005 måtte IBM krybe til korset. Backup-selskabet blev udskilt som uafhængigt selskab, dog med IBM som medejer.

Prisvindere

De to iværksættere havde næsten foden under eget bord, og et overmåde stærkt "brand" i ryggen. I efteråret samme år blev firmaet tilmed prisbelønnet som det mest succesrige inden for kategorien Drift & Udvikling i Computerworlds Top-100.

"Nu kan vi dyrke den iværksættertrang, vi hele tiden har været drevet af, forklarede Michael Mark til en Computerworld-journalist. Halvandet år efter solgte de ud!

Jeg kom ingen vegne, da jeg ringede til Mark og bad om en forklaring, bortset fra, at han netop havde fået en lille datter, og han havde slidt alt, alt for meget gennem disse år. Nu gik han på pension.

Heldigvis kender jeg IT-branchen som værende ekstrem nysgerrig og med en effektiv konkurrentovervågning. Jeg kender også det bedste "fiskevand" inden for netop lagring, backup og restore, for området er fascinerende. Genskabning af data efter nedbrud er kompliceret. Spørg bare IBM og Danske Bank.

Jeg fik bid, og mit indtryk af, at DMsave fortsat væltede sig i succes, fik sig et skud fra boven. For eksempel hørte jeg, at KMD - den kommunalt ejede it-gigant - havde scoret nogle af kunderne via mere favorable priser. En anden konkurrent nævnte, at prisen spiller en større og større rolle, fordi datamængderne eksploderer.

Jeg fattede ikke en bjælde, for havde DMsave ikke netop IBM i ryggen, og var det ikke IBM, der kørte driften, tilmed på egne lagringsmedier, og rasler prisen ikke ned på gigabytes i disse år? IBM stod jo også for den altafgørende software til back up og restore. Hvorledes kunne DMsave så have mistet sin konkurrenceevne?

En mand, der kender de tungeste it-driftsmiljøer, gav mig en af forklaringerne. KMD, der er en af IBMs allerstørste kunder, fik i forbindelse med udskiftning af dyre, stabile kæmpecomputere - de såkaldte mainframes - en god "deal" med i købet, nemlig på relativt billige licenser til den ellers så hundedyre IBM-backupsoftware, Tivoli Storage Manager.

Spørgsmålet er dog nok også, om de to iværksættere faktisk kom for sent "op på bølgen" grundet forhistorien. Hvad der var ekstremt innovativt, da de startede første gang, var det måske ikke længere.

Måske skulle de tidligere have satset på mere end backup af blot databaserne, såsom af emails. Måske skulle de i anden ombæring have satset på anden software end den "blå", men DMdata var jo blå helt inde i sjælen. Dertil kommer, at stædige iværksættersjæle og IBM garanteret har det som olie og vand. Der er mange forklaringer på salget af DMsave, der jo også konkurrerede med IBMs egen Global Services.

Finansmanden Ib Kunøe og hans mænd får nok en rigtig god "deal" fra IBM i forbindelse med hardwarekøb. På verdensbasis er det Symantec, der via opkøbet af Veritas, sidder tungt på markedet for backupsoftware. Herhjemme er det IBM, og markedet er i vækst og vældig profitabelt.

Rådgivningsfirmaet Gartner, hvis vurderinger er toneangivende, giver dog ikke IBM's Tivoli Storage Manager topkarakterer. I den allerbedste gruppe findes kun Veritas-produktet, samt software fra CommVault. Det firma forventes i øvrigt at etablere kontor i Danmark i løbet af i år.

TopNordic forsætter garanteret med IBM-softwaren, men mon ikke der også åbnes for en billigere, måske mindre omfattende service baseret på et af topprodukterne?

Svar gerne på it-bizzen.blogspot.com .