IBM risikerer millionerstatning

Dansk IT-leverandør venter at vinde seks års slagsmål for at få sine penge for arbejde på det tidligere prestigeprojekt, virksomhedsportalen virk.dk, som IBM blev fyret fra.

Hele tre nu forhenværende ministre - fra venstre skatteminister Svend Erik Hovmand (V), erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) og beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) - trykkede på knappen, da den stort anlagte virksomhedsportal virk.dk gik i luften 2. september 2003. Herefter begyndte problemerne. Arkivfoto: Rune Feldt, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Seks år har det taget, før den lille IT-leverandør Dafolo i Frederikshavn endelig får sine penge fra giganten IBM for arbejde, som blev udført, da den offentlige virksomhedsportal virk.dk blev åbnet.

Sø- og Handelsretten skulle 7. december have afsagt dom, men sygdom udsatte sagen til 14. januar. Efter en tilkendegivelse fra retten i september har Dafolo udsigt til at få næsten ti millioner kroner udbetalt, et beløb, der næsten svarer til selskabets egenkapital. De ti millioner kroner dækker den oprindelige regning på omkring fem millioner plus omkring fire millioner i renter og en lille million i sagsomkostninger.

Tilbød forlig for fjerde gang

IBM tilbød fem dage efter den planlagte domsafsigelse, 12. december, endnu en gang Dafolo et forlig i sagen.

»Det er nu fjerde gang. Hver gang er beløbet blevet lidt højere end sidst, men fortsat er det ikke et fornuftigt beløb set fra Dafolos side og slet ikke nu, hvor Dafolo ved, at vi har vundet sagen,« siger administrerende direktør Hans Christian Højslet fra Dafolo.

Dafolo har haft millionbeløbet ude at svømme og måtte afskedige stort set alle de 25 medarbejdere, der var ansat til at gøre de offentlige papirblanketterne elektroniske til et af regeringens prestigeprojekter, den omstridte erhvervsportal virk.dk, da IBM blev fyret fra opgaven efter adskillige og store problemer.

»Vi har en årlig omsætning på 70-75 millioner kroner, så det er et meget stort beløb, som virkelig betyder noget for Dafolos økonomi. Vi har jo selv skullet finansiere at have mangler så mange penge i så mange år. Det er utroligt ærgerligt, at IBM ikke har villet forlige sagen rigtigt, for som lille firma betyder det rigtigt meget,« siger Hans Christian Højslet, som selv kom til Dafolo i februar 2005 og dermed overtog problemerne, til Business.dk.

Han imødeser at kunne koncentrere sig om noget andet.

»Ja, nu bliver der tid til at lave noget andet. Jeg har brugt rigtigt meget tid på sagen, som vi nu også slipper for at have yderligere omkostninger på,« siger han.

IBM vil se dommen

IBM Danmark, som har formanden for Dansk Industri, Lars Mikkelgaard-Jensen, som administrerende direktør, afventer nu rettens afgørelse.

»Vi føler, at vi flere gange har forsøgt at finde en mindelig løsning og synes, at vi har gjort, hvad vi kunne gøre. Nu vil vi gerne se dommen, før vi udtaler os yderligere,« siger informationschef i IBM Danmark, Carsten Grønning, og understreger, at IBM hele tiden har anerkendt, at Dafolo har et berettiget krav.

Men nu har I jo igen tilbudt et forlig, efter at dommen blev udsat på grund af sygdom?

»Der er dele, som vi gerne vil betale, og noget, som vi ikke mener at skulle betale. Bare fordi IBM er et stort selskab, ønsker vi ikke at betale for noget, vi ikke mener, at der er krav på. Når vi har set dommen, vil vi beslutte, om vi vil anke eller tage den til efterretning og få sagen ud af verden,« siger Carsten Grønning.

Offentlig mudderkastning

Forhistorien for konflikten begynder tilbage i 2002, hvor der blev indgået kontrakt mellem IBM og Krak om, at IBM skulle bygge teknikken til virk.dk op med Dafolo som en af underleverandørerne. Virk.dk skulle leveres til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Men IBM blev i maj 2004 fyret af Krak på gråt papir ved en usædvanlig og særdeles offentlig mudderkastning, efter at IBM ikke besøg driftsprøven på systemet ved to forsøg i 2003 og 2004. Krak udtog stævning mod IBM og krævede 40 millioner kroner af den amerikanske IT-gigant efter skilsmissen. IBM truede med et modsagsanlæg, og meget udiplomatiske beskyldninger fra de to direktører skabte undren i offentligheden. I september 2005 indgik Krak og IBM forlig – uden at beløbet blev offentliggjort.

Men Dafolo havde fortsat ikke fået sine penge af IBM og stævnede derfor IBM ved Sø- og Handelsretten 7. april 2006.

Seks år senere kommer dommen.

Dafolo er stiftet i 1957 og har nu omkring 60 ansatte. Selskabet er i dag ikke involveret i virk.dk, som i de forgangne år har fået skruet ned for blusset og ambitionerne.