Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det amerikanske justitsministerium kaster sig nu over IBM for at have monopoliseret markedet for de kæmpe store såkaldte mainframecomputere, som om noget er synonym med netop IBM. Det sker dagen efter, at en række europæiske og japanske elektronikgiganter af EU fik at vide, at der er bøder på mere end en halv milliard kroner på vej for deres indbyrdes aftale om at dele markedet for eltransformere mellem sig. Samtidig slog de japanske myndigheder ned på sydkoreanske Samsung og japanske Panasonic for at have aftalt priserne på skærme, der bruges i katoderørsfjernsyn. 11 selskaber deltog i svindelen, de fem fik bøder på sammenlagt 187 millioner kroner.
Strammede prisgrebet
Medlemmerne af Computer & Communications Industry Association, som består af IBMs konkurrenter, er af det amerikanske justitsministerium blevet bedt om flere oplysninger efter at have indsendt en klage over IBMs dominans på markedet for mainframecomputere, som typisk står i over en million dollars og bruges til virksomheders software og store databaser.
Fra 1956 til 2001 havde IBM særlig ordre fra myndighederne på at skulle tilbyde mainframeteknologien til konkurrenter mod betaling. Da aftalen udløb, strammede IBM grebet om markedet ved at nægte at tillade, at den nyeste software blev brugt på konkurrenternes maskiner.
Analytikere anslår, at en fjerdedel af IBMs årlige omsætning på 104 milliarder dollars kommer fra mainframemarkedet, selv om IBM de senere år er gået fra at være en IT- til at blive en konsulentvirksomhed.
Bissen er skruet på
Efter Bush-regeringens fald har Obama-regeringen strammet skruen over for monopolister. Flere sager undersøges for øjeblikket af de amerikanske myndigheder. Blandt andet er Google i søgelyset, fordi Internet-giganten efterhånden synes at være overalt. Også IT-giganten Microsoft kikkes i kortene.
Sideløbende har EU-Kommissionen slået hårdt ned med gigantiske bøder til flere IT-kæmper. I maj fik chipproducenten Intel således en rekordstor bøde på 1,06 milliarder euro (7,89 milliarder danske kroner) for at have bedt PC-producenter om at holde fingrene væk fra konkurrenten AMDs computerchips og kun bruge Intels.
I forvejen Microsoft til dato måttet betale 1,68 milliarder euro i bøder til EU for konkurrenceforvridning.