IBM i nyeste konkurrencesag

Myndighederne i USA, EU og Japan er begyndt at gå hårdt til de store teknologiproducenter, som indgår i karteller eller udnytter deres monopoler. IBM får seneste tur i møllen.

IBM undersøges nu for at have presset priserne i vejret til skade for konkurrenterne. Foto: Rick Wilking, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sveden springer frem på panderne hos topcheferne i de internationale IT-selskaber i disse tider i takt med, at myndigheder i flere lande strammer kontrollen af monopollovgivningen.

Det amerikanske justitsministerium kaster sig nu over IBM for at have monopoliseret markedet for de kæmpe store såkaldte mainframecomputere, som om noget er synonym med netop IBM. Det sker dagen efter, at en række europæiske og japanske elektronikgiganter af EU fik at vide, at der er bøder på mere end en halv milliard kroner på vej for deres indbyrdes aftale om at dele markedet for eltransformere mellem sig. Samtidig slog de japanske myndigheder ned på sydkoreanske Samsung og japanske Panasonic for at have aftalt priserne på skærme, der bruges i katoderørsfjernsyn. 11 selskaber deltog i svindelen, de fem fik bøder på sammenlagt 187 millioner kroner.

Strammede prisgrebet

Medlemmerne af Computer & Communications Industry Association, som består af IBMs konkurrenter, er af det amerikanske justitsministerium blevet bedt om flere oplysninger efter at have indsendt en klage over IBMs dominans på markedet for mainframecomputere, som typisk står i over en million dollars og bruges til virksomheders software og store databaser.

Fra 1956 til 2001 havde IBM særlig ordre fra myndighederne på at skulle tilbyde mainframeteknologien til konkurrenter mod betaling. Da aftalen udløb, strammede IBM grebet om markedet ved at nægte at tillade, at den nyeste software blev brugt på konkurrenternes maskiner.

Analytikere anslår, at en fjerdedel af IBMs årlige omsætning på 104 milliarder dollars kommer fra mainframemarkedet, selv om IBM de senere år er gået fra at være en IT- til at blive en konsulentvirksomhed.

Bissen er skruet på

Efter Bush-regeringens fald har Obama-regeringen strammet skruen over for monopolister. Flere sager undersøges for øjeblikket af de amerikanske myndigheder. Blandt andet er Google i søgelyset, fordi Internet-giganten efterhånden synes at være overalt. Også IT-giganten Microsoft kikkes i kortene.

Sideløbende har EU-Kommissionen slået hårdt ned med gigantiske bøder til flere IT-kæmper. I maj fik chipproducenten Intel således en rekordstor bøde på 1,06 milliarder euro (7,89 milliarder danske kroner) for at have bedt PC-producenter om at holde fingrene væk fra konkurrenten AMDs computerchips og kun bruge Intels.

I forvejen Microsoft til dato måttet betale 1,68 milliarder euro i bøder til EU for konkurrenceforvridning.