IBM har nu flere ansatte i Indien end i USA

Den amerikanske tech-gigant IBM har nu flere ansatte i Indien end i USA, skriver New York Times. Det viser, at det ikke kun er lavt lønnede job, der er i fare i USA, siger ekspert.

Arkivfoto. Den amerikanske tech-gigant IBM har nu flere ansatte i Indien end i USA, skriver New York Times. Det viser, at det ikke kun er lavt lønnede job, der er i fare i USA, siger ekspert. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucy Nicholson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske tech-gigant IBM beskæftiger i dag 130.000 medarbejdere i Indien. Det svarer til en tredjedel af alle ansatte i virksomheden, og betyder, at IBM nu har flere ansatte i Indien end i USA, skriver New York Times.

Ifølge den amerikanske avis har IBMs udflytning af arbejdspladser til Indien taget fart siden 2007, og har især haft til formål at nedbringe omkostningerne.

Nyheden rammer lige ned i den kampagne, USAs præsident Donald Trump har kørt under valgkampen og i sit første trekvarte år som præsident for at beholde arbejdspladser i USA.

Til New York Times siger Ronil Hira, lektor i offentlig politik og ekspert i globalisering ved Howard University, at omfanget af de opgaver, som IBM får udført i Indien, viser, at udflytning nu truer selv de best betalte amerikansk tech-jobs.

»Eliten i begge partier har haft den her Apple iPhone narrative, som lyder: se, det er ok, hvis vi udflytter tingene på lavt niveau, fordi vi kan bare rykke opad. Det her er et »wake up call«. Det er ikke kun job på lavt niveau, men også job på højt niveau, der forlader (landet, red.),« siger Ronil Hira til New York Times.

IBM har ellers gjort, hvad koncernen kunne, for at fjerne opmærksomheden fra omfanget af udflytninger.

I november sidste år, kort før det amerikanske præsidentvalg, stod USAs præsident Donald Trump på talerstolen i Minneapolis og skældte den amerikanske tech-gigant IBM ud for at fyre 500 medarbejdere i den midtvestlige storby, og flytte arbejdspladserne til Indien.

Det var, ifølge Donald Trump et eksempel på, hvorfor det var nødvendigt at gribe ind over for udflytningen af job fra USA.

IBM protesterede, og kort efter at Donald Trump var blevet valgt som præsident, lovede IBMs topchef, Ginni Rometty, at koncernen ville forpligte sig til at hyre 25.000 medarbejdere i USA og bruge én milliard dollar på uddannelse af medarbejdere over de næste fire år. Løfte afstedkom protester fra fagforeninger og medarbejdere, som henviste til, at IBM havde fyret rigtig mange medarbejdere de senere år.

Selvom Donald Trump ikke har gentaget sin kritik af IBM, efter kritikken i Minneapolis i november sidste år, er han kommet med indgreb, som sigter mod at få bremset udflytningen af job, skriver New York Times. I april beordrede han f.eks. ændringer, der skal gøre det mindre attrativt at udstede arbejdsvisa til lavt betalte teknologimedarbejdere. IBM er den sjette største bruger af denne type visa, fordi selskabet henter medarbejdere ind fra Indien.

IBMs topledelse har afvist at give interview til New York Times om udflytningen af arbejdspladser til Indien, men understreger, at selskabet investerer i USA, herunder at selskabet bruger én mia. kr. på uddannelsesprogrammer og på at åbne nye kontorer.