IBM-chef: Se og Hør-sag kan opstå igen

Man kan ikke forhindre enkeltpersoner i at misbruge deres adgang til data, vurderer topchef.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om det gjorde ondt langt ind i sikkerhedsnerven hos IT-kæmpen IBM, da en medarbejder lækkede fortrolige oplysninger til ugebladet Se og Hør, så kan adm. direktør Lars Mikkelgaaard-Jensen ikke afvise, at det kan ske igen.

Det skyldes, at der var tale om en enkelt medarbejder, der bevidst trak oplysninger ud af systemet og viderebragte dem. Og det kan ikke forhindres - heller ikke ved at sætte mere overvågning på hvem, der trække hvilke data, siger direktøren i et interview med Børsen.

»Hvis du f. eks. sidder i en kommune, så har du adgang til borgernes data. Sådan vil det jo være. Man kan ikke kun arbejde i anonymiseret form,« siger han til avisen.

Sikkerhedstemaet er aktuelt, fordi Lars Mikkelgaard-Jensen, der også er formand for DI, onsdag formiddag skal deltage i en debat om potentialet i den digitale udvikling sammenholdt med sikring af personfølsomme data. Det foregår i Bella Centeret, og Googles politiske chef Martin Ruby samt folketingsmedlem Karsten Lauritzen (V) deltager også.

Lars Mikkelgaard-Jensen påpeger, at større udnyttelse af digitale muligheder også medfører, at flere data er tilgængelige. Men han advarer:

»Vi er ikke gode nok til at tage datasikkerhed alvorligt. Den største trussel er, at data flyder rundt på nettet. Vi er nok stadig lidt for godtroende i forhold til, hvad man afleverer af oplysninger både som privatperson og som virksomhed,« siger han til avisen.

IBMs kunder som f. eks. forsikringsselskabet Topdanmark og Danske Bank er meget opmærksomme på sikkerhedsaspektet.

»Det er naturligvis helt afgørende for vores samarbejde, at vi kan stole på, at IBM behandler Topdanmark og Topdanmarks kunders oplysninger i henhold til lovgivningen og vores krav i øvrigt,« siger Søren Stevnsborg, it-direktør i Topdanmark.

Da Se og Hør-sagen om en læk af kreditkortoplysninger om kendte danskere kom frem, var både Topdanmark og Danske Bank hurtige til at få afklaret, at det ikke drejede sig om kunder hos dem.