I uniform på»Lawyer Lane«

Advokatfirmaet Plesner har en dresscode, selv om den ikke er nedfældet på skrift. Her klæder man sig klassisk per automatik. De spraglede slips har imidlertid holdt deres indtog, så opblødningen er på vej.

NIKLAS KORSGAARD CHRISTENSEN Fold sammen
Læs mere
Foto: Sigrid Nygaard
Gad vide om mit billede af den typiske advokat holder stik, tænker journalisten, da hun entrer Plesners domicil på Amerika Plads ved havnefronten langs Kalkbrænderihavnsgade - også kaldet »Lawyer Lane« efter de mange advokaterkontorer i området. Her sidder seks ulasteligt klædte advokater klar. De fire mænd i slips, jakkesæt og nypudsede sko, og de to kvinder i henholdsvis nederdel og sorte habitbukser med dertil hørende elegante bluser.

Jo, den er god nok. Advokaterne er som forventet konservativt, korrekt og klassisk klædt, skønt firmaet ikke har et nedfældet påklædningsreglement. Det er ikke nødvendigt, for alle kender kodekset: Slips og jakkesæt for herrerne og passende klassisk påklædning for damerne.

Men hvorfor dette konservative look?

Fordi klienterne forventer det, og fordi det er kutyme, forklarer de seks.

I arbejdstøjet
Partner Peter Wengler-Jørgensen er den ældste i forsamlingen. Han er klædt i mørkt jakkesæt, hvid skjorte og blåstribet slips. Sådan har han set ud hele sin karriere, og det har han det godt med. Når han hopper i jakkesættet om morgenen, ved han, at han skal på arbejde, og samtidig sender den konservative tøjstil det rigtige signal til klienterne.

»Vi sælger en vare, og det er vigtigt, at denne vare tager sig rigtig ud,« forklarer Wengler-Jørgensen og fortsætter:

»Leverer du et mundtligt budskab, leder et møde eller er i retten, skal du se ordentlig ud i respekt for klienten og systemet. Dit budskab går alt andet lige bedre ind, når du ser ordentlig ud. Sådan er det bare,« fastslår advokaten, der imidlertid har et noget mere afslappet forhold til påklædning, når han har fri:

»Min kone klager over, hvordan jeg ser ud, når vi handler om lørdagen. For jeg ser måske allerværst ud af alle i supermarkedet. Jeg tror, at det er en form for reaktion på, at jeg altid er dresset op herinde.«

Klassisk klædt
Advokat Rasmus Reichhardt Svendsen er knap så gammel i gårde. På et internt introduktionskursus blev han i sin tid informeret om retningslinjerne for påklædning i advokathuset.

»Man får at vide, at Plesner gerne ser, at man er klassisk klædt, at vi er nybarberede, og at skoene er pudsede. Men der bliver ikke dikteret noget om, at jakkesættet skal være mørkt, at slipset skal være en bestemt farve, eller at man i det hele taget skal have slips på,« beretter Rasmus Reichhardt Svendsen, der vurderer, at han bruger 20.000-25.000 kr. om året på arbejdstøj.

Flokmentalitet
Kollegaen, partner Peter Bang, fortæller, at der er en vis kollegial disciplinering i huset, hvad tøjstil angår. Selv tog han en gang en rød- og hvidstribet skjorte på, som af en ældre kollega blev betegnet som en »klovneskjorte«.

»Der er lidt flokmentalitet i det. Det er nemmest at gøre som de øvrige. Selv om de unge, der begynder, ikke får at vide, præcis hvordan de skal se ud, så ved de godt, hvordan man går klædt på et advokatkontor. Derfor møder de heller ikke op i shorts og T-shirt på dag ét.«

At der automatisk sker en vis ensretning, bekræfter advokatfuldmægtig Niklas Korsgaard Christensen:

»Det vel sådan i alle livets forhold, at man kommer til at ligne dem, man går op ad. Det er ikke en speciel egenskab ved vores branche,« bemærker Korsgaard Christensen, der imidlertid selv skiller sig ud ved at være iklædt et lyserødt slips.

Dét var utænkeligt før i tiden, bemærker juniorpartner Tina Brøgger Sørensen, der ser det kulørte slips som et tegn på, at der er blevet højere til loftet i branchen. En tendens hun hilser velkommen, for ifølge hende virker det konservative look undertiden upersonligt. Selv har hun en spraglet bluse på ud over sine klassiske sorte bukser.

Kvinder kan skeje ud
»Jeg tror, at kvinder har lov til at skeje lidt mere ud end mænd. Hvor de forventes at komme i jakkesæt og gerne et slips, har vi piger måske lidt større mulighed for at være afvekslende,« siger Tina Brøgger Sørensen, der ikke bryder sig om at gå i jakkesæt men på den anden side heller aldrig har jeans på, når hun tager på job.

Det har kollegaen, advokat Nina Boserup til gengæld - hvis hun ikke skal til møde vel at mærke. I dag er hun mere klassisk i brun nederdel, lys bluse og høje hæle, men jakkesæt gør hun det sjældent i. Og i modsætning til flere af sine kolleger skifter Nina Boserup ikke nødvendigvis tøj efter arbejdstid.

Det gør Tina Brøgger Sørensen:

»Lige så dejligt det er at tage arbejdstøjet på om morgenen, ligeså befriende er det at komme ud af det,« bemærker hun og bliver suppleret af Peter Wengler-Jørgensen:

»Ja, så har man fri.«