I Kina spiser de snart... danske pølser

I begyndelsen 2014 begynder Danish Crown at markedsføre pølser og pålæg over for store detailkæder i Kina. Det er et historisk gennembrud for dansk fødevareeksport.

Det er første gang, at Kina åbner sit marked for disse forædlede svinekødsprodukter fra Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: LISELOTTE SABROE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu kan forbrugere i store detailbutikker på Kinas østkyst snart købe pølser, paté, frikadeller, pålæg og konserves, der er baseret på dansk svinekød. Eksporten starter efter nytår.

I første ombæring bliver produkterne blandt andet leveret fra Tulips slagteri i Fåborg på Fyn. Hvilke andre danske slagterier, der er på vej med varer til Kina, løfter Tulips ejere, Danish Crown, indtil videre ikke sløret for.

Det er første gang, at Kina åbner sit marked for disse forædlede svinekødsprodukter fra Danmark. Så der er tale om intet mindre et historisk gennembrud til milliarder af kr. for dansk fødevareindustri.Baggrunden er, at fødevareminister Karen Hækkerup (S) og kinesiske ministre og embedsmænd har underskrevet en opsigtsvækkende aftale i Beijing. Forud ligger seks års vanskelige forhandlinger mellem danske og kinesiske embedsmænd.

For den danske kødindustri betyder aftalen, at blandt andet Tulip slagteriet i Fåborg, der tidligere på året er blevet godkendt kinesiske fødevareinspektører, snart kan begynde at sende forædlede produkter med skib fra Danmark til Kina. 

»Vi er meget glade for det arbejde, vores fødevareminister har lavet. Kina er et væsentligt marked for Danish Crown allerede i dag. Nu har Danish Crowns fabrikker har fået tilladelse til at eksportere forarbejdede varer direkte til kunder i detailhandelen i Kina. Vi ser et betydeligt potentiale for produkterne på dette marked,« siger Jesper Friis, administrerende direktør i Danish Crowns svinekødsdivision DC Pork, som Tulip er den del af.

Kineserne spiser lige så meget svinekød som resten af verden befolkning tilsammen, men Kina producerer langt fra nok til at dække eget behov. Så der er behov for stor import for at klare efterspørgslen.

I dag spiser kineserne omkring halvdelen af alt produceret svinekød i verden, og Kinas forbrug ventes at stige i takt med, at den kinesiske middelklasse vokser. Potentialet for danske fødevarer med høj veterinær sikkerhed er således kæmpestort. Største begrænsning, at der er grænser for, hvor meget svinekød, Danmark er i stand til at sende til Kina.

Dansk svinekødseksport til Kina har hidtil først og fremmest været, hvad kødbranchen historisk har kaldt »biprodukter«. Det vil sige ører, tæer, haler, hoveder, nyrer og andre indvolde fra svin, der er eftertragtede og godt betalte, fordi de regnes for delikatesser i det kinesiske køkken. I de senere år er eksporten af udskæringer af svinekød også steget kraftigt.

Danmarks fødevare- og landsbrugseksport til Kina var i 2012 næsten 14 milliarder kr. ud af en vareeksport på 28 milliarder kr. Af de 14 milliarder kr. udgjorde minkskind omkring 10 milliarder. På andenpladsen kom svinekød med omkring to milliarder, men også mælkepulver fra Arla plus fisk og rejer fra Grønland, der eksporteres via Danmark, solgte særdeles godt i Kina.

I brancheorganisationen Landbrug og Fødevarer vurderer statistikchef Finn Christensen, at den danske fødevare-og landbrugseksport til Kina i år slår rekord på mellem 16 og 17 milliarder kr. Landbrug og Fødevarer skønner, at Kina inden for de kommende år kan blive det næststørste eksportmarked for den danske fødevareklynge. Er danske fødevarevirksomheder i stand til at udnytte mulighederne, ventes der en eksport på mere end 35 milliarder kr. i 2017.