I dag åbner klaustrofobens værste mareridt

Verdens længste tunnel bliver officielt åbnet i dag. Med sine 57 km er Gotthard Base Tunnel i Schweiz en ingeniørmæssig kraftpræstation, der på sigt kan revolutionere togtrafikken i Europa.

I dag åbnes verdens længste tunnel, Gotthard Base Tunnel, officielt, og dermed er en af nyere tids vildeste ingeniørpræstationer en realitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: PASCAL LAUENER

Klaustrofobikere med trang til at udfordre sig selv kan med fordel sætte kursen mod Schweiz i fremtiden. I dag åbnes verdens længste tunnel, Gotthard Base Tunnel, officielt, og dermed er en af nyere tids vildeste ingeniørpræstationer en realitet.

Tallene taler for sig selv: Godt og vel 57 kilometer lang, begravet 2,3 kilometer nede under Alperne og med et prisskilt på i omegnen af 11 milliarder euro er tunnellen med afstand den dyreste og længste af sin slags.

Til sammenligning er tunnelen på Øresundsforbindelsen 3,5 kilometer lang, mens tunnellen ved Storebælt er cirka 8 kilometer lang.

Se billederne: Kom med ind i verdens længste tunnel - hvis du tør

Tunnellen lægger på en strækning mellem de to schweiziske byer, Lugano og Zürich, men den vil bidrage til at forkorte turen mellem sidstnævnte og Milano betragteligt. I første omgang vil den skære 45 minutter af transporttiden mellem Lugano og Zürich, mens rejsetiden mellem Milano og Zürich vil komme under to timer.

Ifølge Guardian vil den tyske kansler Angela Merkel, den franske præsident Francois Hollande og den italienske premierminister Matteo Renzi være tilstede ved onsdagens indvielse, som den schweiziske præsident Johann Schneider-Ammann beværter.

Ifølge den britiske avis vil mere end 1.200 gæster deltage i onsdagens reception, og festlighederne alene forventes at koste op mod 50 millioner danske kroner.

Byggeriet har stået på i 20 år, efter den første underjordiske boring blev foretaget i 1996. Med tunnelen vil højhastighedstog med en fart på op til 250km/t kunne penetrere de to tunnelrør, og forventningen er, at op mod 400 forskellige tog dagligt vil benytte tunnellen - heriblandt en del godstog.

Det vil dog sandsynligvis ikke vare længe, før Gotthard-tunnellen må videregive prisen som verden længste til en ny en af slagsen. I Kina (hvor ellers?) barsler man således med planer om at opføre en gigantisk undersøisk tunnel mellem Dalian og Yantai, og hvis planerne føres ud i livet, vil den blive intet mindre end 123 kilometer lang. Den vil næppe blive overgået lige med det samme.