I bankerne tør de godt diskutere løn og integration

En mere end ti år gammel aftale mellem arbejdsgivere og lønmodtagere i finanssektoren skal nu støves af og bruges til at integrere flygtninge. Aftalen giver mulighed for at begynde på lavere løn og fleksible vilkår.

Finanssektoren og fagforbundene er gået i dialog for at hjælpe de flygtninge, som kommer til landet nu, ind på arbejdsmarkedet. Arkivfoto fra Sandholmlejren: Bent K. Rasmussen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen og de fleste repræsentanter for arbejdsgivere og lønmodtagere lister rundt om emnet indslusningsløn som katten om den varme grød forud for trepartsforhandlingerne, som begynder på torsdag.

Men i banker, forsikringsselskaber og realkreditinstitutter tør de godt diskutere løn og integration.

I mere end ti år har Finanssektorens Arbejdsgiverforening og Finansforbundet og Forsikringsforbundet haft en aftale om, at udlændinge kan ansættes til lavere løn og på mere fleksible vilkår i en periode på seks til tolv måneder med mulighed for forlængelse til op til 18 måneder, hvis de ikke har gennemført grundskole, ungdomsuddannelse eller erhvervsuddannelse i Danmark. Aftalen er i dag skrevet ind i overenskomsterne med de to fagforbund.

Nu skal aftalen støves af og bruges til at integrere flygtninge.

»I efteråret tog vi initiativ til at pudse ordningen af, og vi har nu genoptaget dialogen med fagforbundene for at finde ud af, hvordan vi kan bruge ordningen i praksis til at hjælpe de flygtninge, som kommer til landet nu, ind på arbejdsmarkedet,« siger Mariane Dissing, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

Styrke integrationen

Aftalen om, at udlændinge uden en dansk grunduddannelse kan blive ansat på særlige vilkår, herunder en lavere løn, blev indgået som et protokollat tilbage i 2003, med det formål at bane vejen for en række integrationsprojekter, som skulle øge antallet af nydanskere i finanssektoren. Fra 2005 til 2007 kørte Finanssektorens Arbejdsgiverforening et par større projekter, som var med til at skabe opmærksomhed om mulighederne.

Resultatet har kunnet aflæses i de officielle tal fra Danmarks Statistik. I perioden januar 2006 til januar 2008 steg antallet af indvandrere fra ikke-vestlige lande med beskæftigelse i den finansielle sektor med 58 pct. fra 782 til 1.239. I samme periode voksede antallet af ikke-vestlige indvandrere i beskæftigelse på hele arbejdsmarkedet med 20 pct.

Siden kom finanskrisen og satte en stopper for udviklingen. I de senere år har især bankerne været gennem store forandringer, og antallet af job er svundet kraftigt ind.

Ud på arbejdsmarkedet

Alligevel mener Mariane Dissing, at Finanssektoren vil kunne finde indslusningsjob til nogle af de tusindvis af flygtninge, som i de kommende år skal ud på arbejdsmarkedet.

»Jeg kan ikke sige, at det virker perfekt, eller at det er den eneste løsning, når man skal integrere flygtninge. Men vi har gode erfaringer fra tidligere. Vi har i finanssektoren forhandlet os frem til en meget sober form for indslusningsløn, som passer ind i den danske model,« siger Mariane Dissing.

Hun henviser især til, at udlændingene ifølge protokollatet ansættes på funktionærvilkår, men altså typisk til en lavere startløn, og at aftalerne om ansættelse foregår lokalt ude i de enkelte virksomheder og afdelinger af virksomheder. Det giver mulighed for at tilpasse ansættelsesvilkårene til den enkeltes behov.

I protokollatet er der ikke opsat nogen minimumkrav til løn. Den hidtidige erfaring er, at startlønnen ligger på et sted svarende til en årsløn mellem 200.000 og 250.000.

»Det gode ved vores model er, at den enkelte ansættelse godkendes af den lokale tillidsrepræsentant. På den måde undgår vi misbrug og urimelige vilkår,« siger Mariane Dissing.

Hvorvidt ordningen kommer i brug i stor stil i banker og forsikringsselskaber i den kommende tid, er endnu usikkert.

Finansforbundets formand, Kent Petersen, ønsker ikke at udtale sig til Berlingske så tæt på trepartsforhandlingernes start, men har har ved tidligere lejligheder hilst arbejdsgivernes ønske om at hjælpe med at integrere flygtninge velkommen.

Han fortalte dog i sidste måned til Politiken, at Finansforbundet har været tilbageholdende med at sige ja til at ansætte medarbejdere i de særlige forløb, som protokollatet giver mulighed for.

»I de senere år har bankerne jo fyret mange medarbejdere, så vi har været tilbageholdende med at sige ja til disse forløb. Det vil jo se mærkeligt ud, hvis bankerne fyrede for at tage en masse ind på særlige vilkår, men jeg kan sagtens forestille mig, at der kommer gang i uddannelsesforløbene i løbet af et års tid,« sagde Kent Petersen til Politiken 21. januar i år.

Øgede krav

Mariane Dissing fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening er enig i, at arbejdsmarkedet i finanssektoren er anderledes end for ti år siden.

»Der er sket en række strukturelle ændringer, og arbejdsmarkedet er meget forskelligartet i dag. På nogle områder er kompetencekravenene også vokset. Derfor drøfter vi nu med forbundene, hvordan vi griber det an, for vi vil gerne være med til at løfte vores del af det sociale ansvar,« siger Mariane Dissing.

Marianne Dissing deltager i trepartsforhandlingerne på vegne af finanssektoren, når de går i gang i Spejlsalen i Statsministeriet torsdag eftermiddag.