I år er rekordmange julegaver netkøb

Svenskerne har allerede købt julegaver for milliarder, og halvdelen af dem er købt i netbutikker.

Der vil blive købt rekordmange julegaver på nettet i år til de svenske juletræer - og mange af dem er allerede købt. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Rekordmange julegaver under de svenske juletræer vil i år være købt på nettet. Allerede nu er der købt for flere milliarder kroner.

Lige nu har svenskerne købt julegaver på nettet for omkring 1,2 milliarder svenske kroner eller 912 millioner kroner, og det er næsten halvdelen af den hidtidige, samlede julehandel på omkring 2,4 milliarder kroner frem til 21. november, oplyser Postnord.

Det svarer til, at hver nethandlende har købt for omkring 1.210 svenske kroner.

Bøger, tøj og elektronik hitter

»Julehandelen på nettet har fået en flyvende start indtil nu. Årets julehandel på nettet ser ud til at slå alle rekorder, og e-handel får stadig større betydning for den samlede julehandel,« siger detailhandelsanalytiker Carin Blom fra Postnord.

I den årlige undersøgelse blandt 2.000 adspurgte, som Postnord har gennemført 16.-21. november, anfører svenskerne, at de forventer at købe julegaver på nettet for sammenlagt 7,6 milliarder kroner. I 2014 var beløbet på 4,9 milliarder svenske kroner.

De populæreste varer blandt dem, der allerede har købt ting på nettet, er bøger, tøj/sko, legetøj og forbrugerelektronik.

Alene på den amerikansk inspirerede »Black Friday«, som i år er 25. november, julehandlede svenskerne i 2015 for 2,3 milliarder kroner.

Tre af fem danskere køber en netgave i år

En YouGov-undersøgelse, foretaget for teknologigiganten Akamai, viser, at 60 procent af danskerne forventer at købe en eller flere julegaver over nettet. Fire procent vil faktisk udelukkende købe gaverne i netbutikker for at undgå køer og stress.

Eksperter opfordrer til, at man køber gaverne i god tid, så man både når at få dem og måske oven i købet kan nå at returnere varen, hvis den ikke lever op til forventningerne. Desuden bør man være opmærksom på falske netbutikker. Derfor skal man se efter butikker, som har e-mærket eller Trust Ecommerce Europe-mærket.