I 2017 kan du folde din mobilskærm sammen

Samsung arbejder på at kunne præsentere de første mobiltelefoner, hvor skærmen kan foldes sammen - eller foldes ud og blive endnu større.

Mobiltelefonens skærm skal kunne foldes sammen, når man ikke bruger den, f.eks. når man taler. Eller den skal kunne foldes ud og blive endnu større. Begge dele rumler verdens største mobilproducent med at gøre klar, måske allerede til februar. Allerede i 2013 blev visionen præsenteret på verdens største forbrugerelektronikmesse af Samsung. Foto fra Samsung-video Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede i 2017 kan verdens største mobilproducent, Samsung, være klar med de første telefoner, hvor skærmen kan foldes sammen.

Sydkoreanerne arbejder ifølge nyhedsbureauet Bloomberg på at være klar til at vise to nye smartphonetelefoner frem på næste års Mobile World Congress, verdens største mobilmesse, som holdes i Barcelona i slutningen af februar 2017. Den ene er en telefon med en skærm på fem tommer, som kan foldes ud, så den bliver til en tavle-PC på otte tommer. Den anden foldes sammen på midten lige som en pudderdåse.

Det hemmelige »Project Valley«

»Project Valley« er kodenavnet for den nye smartphonetype, der udstyres med lys- og farvestærke OLED-skærme af samme slags, som Samsung allerede anvender på sine Edge-telefoner, hvor glasset buer rundt om kanten. »Project Valley« vil i stedet få smidige skærme.

Samsung, som i størrelse i Sydkorea svarer til A.P. Møller-Mærsk i Danmark, er verdens største producent af OLED-skærme, der også bruges på smarture og nu også på flere fladskærmsfjernsyn, efterhånden som teknologien er kommet ned i pris. OLED-teknologien gør det muligt at producere tyndere skærme end hidtil, og samtidig dræner de ikke lige så hurtigt batteriet, som derved holder længere.

Hvis det lykkes Samsung at have telefoner med skærme, der kan foldes sammen, klar, vil det hjælpe kraftigt i konkurrencen med Apple om at vinde mobilkunder. Samsung har haft en dårlig periode, hvor mobilsalget er gået tilbage. Den nyeste Galaxy 7 og Galaxy 7 Edge har dog fået vendt kurven, og telefonerne roses af stadig flere anmeldere som de bedste smartphones, der lige nu er på markedet.

Kan ændre magtbalancen mellem Samsung og Apple

»Dette produkt kan blive det, der på afgørende vis ændrer markedet, hvis det lykkes for Samsung at lave en brugerflade, som er egnet til bøjelige skærme. Næste år synes at være et sandsynligt scenarium. Deres største forhindring var at producere gennemsigtigt plastik og gøre det holdbart, og det synes løst ny,« siger Lee Seung Woo, analytiker hos IBK Securities i Seoul, til Bloomberg.

Samsung selv vil ikke kommentere forlydenderne.

Mobilproducenterne har i årevis eksperimenteret med skærmmaterialer, der kan bøjes uden dog at nå til en egentlig produktion. Samsungs kommende bud synes ikke at kunne bøjes men derimod foldes.

Tidligere i år viste Samsung på en konference i San Francisco i USA prototypen på en telefon med OLED-skærm, som kan rulles ud ligesom en skriftrulle. Men skærmen er ikke berøringsfølsom. Galaxy X kaldes den. Den skal være i samme størrelse som Galaxy Note 5, altså 5,7 tommer.

Patent på foldbar skærm

Samsung har dog ifølge amerikanske medier indsendt en patentansøgning på særligt, mobilt udstyr, som har fingeraftrykslæser og kan foldes på midten, når den er i pausetilstand.

Allerede i 2013 viste Samsung visionerne om fremtidens telefon med foldbar skærm på verdens største forbrugerelektronikmesse, Consumer Electronics Show, i USA.

Flere TV-producenter, heriblandt Samsung, har i deres sortiment - og i den absolut dyrere ende - fladskærmsfjernsyn, hvor man med fjernbetjeningen kan ændre skærmens form fra flad til buet i forskellige grader.

Mange mobilproducenter har også tidligere produceret decideret buede telefoner, men de er aldrig blevet et hit. Og så døjede Apple med, at iPhone 6-telefonerne ved premieren i efteråret 2014 blev bøjet, når de blev klemt ned i lidt for stramme bukselommer - og det var absolut ikke en del af designet.