Hyundai gør klar til verdens dyreste tilbagekaldelse af elbiler

77.000 Kona-elbiler er kaldt hjem efter flere brande i bilbatterierne, som derfor muligvis skal skiftes ud. Også andre bilproducenter er ramt af batteriproblemer.

Hyundais Kona-biler har været ramt af flere batteribrande. Her ses en udbrændt Kona-elbil i Daegu i Sydkorea i oktober 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Daegu Fire & Safety Department/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan ende med at blive verdens dyreste tilbagekaldelse af elbiler, når Hyundai muligvis skal skifte batterierne ud efter en række brande.

Den sydkoreanske bilgigant skal have 77.000 Kona-biler  ind. De er produceret mellem september 2017 og marts 2020.

Kan ende med milliardregning

Tilbagekaldelsen, som Hyundai annoncerede i oktober 2020, sker, efter at der udbrød brand i bilerne som følge af batteriproblemer. En tilbagekaldt Kona-bil brød i brand, efter at softwaren i bilen var blevet opdateret. Derfor kan det ende med, at alle bilbatterierne skal skiftes ud – en operation, der anslåes at kunne koste op til en billion won (næsten 5,5 milliarder kroner), skriver den britiske finansavis Financial Times.

Batterierne udgør omkring 40 procent af produktionsprisen på en elbil.

Der er tale om batterier produceret af sydkoreanske LG Chem på en fabrik i Nanjing i Kina.

Det sydkoreanske transportministerium har sat en undersøgelse i gang af årsagen til brandene i Kona-bilerne. Hyundai afventer ministeriets undersøgelse, før man beslutter sig for, hvad der præcis skal ske.

Populær bilmodel i Danmark

»Vi arbejder aktivt sammen med batteriproducenten og transportministeriet for at finde den præcise årsag. Vi forsøger at finde en grundlæggende løsning på forbrugersikkerheden så snart som muligt,« sagde Hyundais topchef, Chang Jae-hoon, tirsdag.

Hyundai Kona er også i Danmark en populær elbilmodel. Den lå i januar som den sjettemest solgte elbil herhjemme, viser tal fra De Danske Bilimportører. 24 styk blev der solgt i årets første måned, hvor Renault Zoe toppede elbillisten med 100 styk.

Hyundai, der også ejer Kia-bilmærket, er verdens fjerdestørste elbilproducent og har som mål at sælge en million elbiler om året fra 2025.

Også batteriproblemer hos andre

Andre elbilproducenter slås også med batteriproblemer. General Motors tilbagekaldte i november 2020 næsten 69.000 Chevrolet Bolt-elbiler efter flere brande, og i august 2020 advarede Ford om brandfare i Danmarks mest solgte bil, ladehybridudgaven af Ford Kuga, fordi det indbyggede batteri kan blive overophedet og i værste fald bryde i brand.

Endelig har tyske BMW tilbagekaldt omkring 27.000 plug-in-hybridbiler globalt på grund af brandfare.