Hyret til at blive kørt ned

Volvo Cars har udviklet en ny crashtest-dummy til at forbedre bilers aktive sikkerhed.

Foto: Volvo Cars

Det eneste, den skal, er at blive kørt ned. Volvo Cars har ganske enkelt udviklet en dukke, kaldet crashtest- dummy, der modsat de fleste dukker ikke sidder inde i bilen under en crashtest – men befinder sig uden for bilen.

De nye dukke, med navnet Bob, som i størrelse svarer til en mand i middelhøjde, skal sætte bilens sikkerhedssystemer på prøve.

Dukken er udviklet, så den minder om så mange fodgænger-lignende objekter som muligt. Den skal lære ingeniører at forbedre bilernes aktive sikkerhed.

Uforudsigelig adfærd

Bob dukker måske pludselig op bag en parkeret bil eller rundt om et hjørne, og det gør han ved hjælp af en kran, der løfter ham ind i førerens synsfelt. På den måde kan forskerne simulere realistiske og hyppigt forekommende trafikscenarier.

Dukkens uforudsigelige opførsel er en udfordring for Volvos nyeste aktive sikkerhedssystem, som fungerer ved hjælp af både radar og kameraer.

Den nye teknologi har til opgave at opdage fodgængere, der pludselig krydser bilens vej, og derefter bremse bilen, hvis føreren ikke selv reagerer.

Målet er at nedbringe antallet eller helt undgå kollisioner med fodgængere.

- Vi har store forventninger til Bob, når det gælder udvikling af vores aktive sikkerhedssystemer, selv om det selvfølgelig ville have været endnu mere spændende med en dukke, der selv kunne bevæge sig. Bob findes også i barnestørrelse, Bob Junior, og får måske følgeskab af en kvindelig udgave – miss Dummy. Alle dukkerne skal primært hjælpe vores forskere med at udvikle systemer til at undgå påkørsler, forklarer Anders Eugensson, sikkerhedsekspert hos Volvo Cars.