Hvorfor køber Mærsk ikke snart noget?

Nils Smedegaard, topchef i A.P. Møller-Mærsk, har efterhånden sagt det nogle gange: Den store danske virksomhed vil gerne købe op, og de lave oliepriser giver nye muligheder. Men hvorfor er der ikke noget i det sidste halve år?

Business journalist, Lasse Friis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er næppe nogen tvivl om, at oliefolkene på Esplanaden følger Smedegaard planer og arbejder i døgndrift for at finde de oliefelter, som i fremtiden skal tegne det danske olieselskab. Og der sikkert rigeligt med sælgere, og Mærsk-folkene har med et deres mange milliard travlt med at vurdere de mange muligheder.

Men A.P. Møller-Mærsk har - når de offensive opkøbsplaner blev luftet - også understreget, at eventuelle opkøb skal følge virksomhedens strategi om at skabe et afkast på 10 pct. af den investerede kapital. Her løber det danske selskab mod en mur. Det har det vist sig at være vanskeligt at regne sig frem til de afkastkrav i et marked med en oliepris under 30 dollar. For priserne på oliefelterne er ikke faldet nok til, at de matcher det som sælgerne endnu vel have for deres aktiver.

Spørgsmålet er om Smedegaard og de andre Mærsk-chefer ikke bare kan vente og lade branchen forbløde endnu? På sigtindretter priserne sig vel efter markedsbetingelserne? Det vil ske på et tidspunkt, men problemet for Mærsk og selskabets olieforretning er, at de ikke længere har ubegrænset tid og sætte sig tilbage og vente.

For mens den danske olie- og shippingkoncern leder efter opkøbsmulighed svinder den resterende del af forretningen ind. De engang så gyldne felter i den danske del af Nordsøen er ved at være udtømte, og det danske selskab risikerer at miste rettighederne til det ekstremt lukrative Al-Shaheen-felt i den lille golfstat Qatar i sommeren 2017.

Det kunne man have levet med, hvis de gamle succerer været blevet afløst af nye fund. Men de mange efterforskninger A.P. Møller-Mærsk har gennemført i flere lande i de sidste 10-15 år har ikke frembragt nye olierige felter. Maersk Oil har tilsyneladende ikke været dygtige nok og manglet det held, som også skal til. Det har efterladt Maersk Oil med et svagt fundament til at bygge fremtidens forretning på.

I yderste konsekvens er det et spørgsmål om overlevelse for Maersk Line. Så galt går det nok ikke, men under alle omstændigheder tegner fremtiden dyster for Maersk Oil, hvis ikke der snart bliver købt op. I dag er den danske olievirksohed et pænt mellemstort olieselskab i verden, men selskabet vil falde ned af listen, hvis ikke Mærsk-ledelsen snart bruger finde den rigtige handel.