Hvorfor holder Nordea stoleleg og siger farvel til dansk banklicens: Her er svarene

Hvorfor ændrer Nordea i topledelsen? Hvorfor vil Nordea indlevere sin danske banklicens? Og hvorfor stoppede David Hellemann? Berlingske Business giver svarene her.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag morgen annoncerede den svenske storbank Nordea massive ændringer i organisationen.

»Omstillingen af banken fortsætter - nye udnævnelser til koncernledelsen og justering af Retail-organisationen,« lød overskriften på bankens pressemeddelelse.

Men hvad betyder det reelt, hvorfor gennemfører storbanken nu disse ændringer. Berlingske Business forsøger her at give svarene.

Kort sagt handler hele manøvren om, at Nordea vil ændre forretningen til at være segmentopdelt i stedet for landeopdelt. Og hvad betyder så det? Jo, hidtil har Nordea nok haft en overordnet koncernledelse siddende i hovedsædet i Stockholm, men samtidig har de enkelte lande haft hver deres direktør for de forskellige forretningsområder.

I Danmark eksempelvis har den rutinerede bankmand Peter Lybecker haft titel af adm. direktør for Nordea Bank Danmark. David Hellemann var indtil for ganske nyligt direktør for forretningsområdet Banking Danmark, hvilket vil sige alle privatkunder samt erhvervskunder op til en vis grænse. De helt store erhvervskunder ligger i forretningsområdet Corporate & Institutional Banking, som Jørgen Høholt er direktør for i Danmark.

På samme måde var der i de øvrige lande som Sverige, Norge og Finland direktører for de enkelte forretningsområder på landeplan. Men Nordea går nu over til en ny struktur, som ser bort fra de forskellige lande, og hvor der i stedet vil være direktører for de forskellige forretningsområder på tværs af landene.

Hvorfor gør Nordea det?

Nordea forklarer, at det er mere enkelt og giver mere fokus på kunderne at have organisationen segmentopdelt i stedet for landeopdelt. Tanken er, at det giver bedre mening at samle kompetencerne i de forskellige forretningssegmenter i stedet for at køre dem separat i de enkelte lande.

For kunderne bliver der ikke den store ændring, da de fortsat vil have samme kontaktpersoner i banken.

Det er i øvrigt også med henblik på denne segmentopdeling, at Nordea tidligere har anmodet om at ændre sin juridiske struktur. Det indebærer at aflevere banklicenserne i Danmark, Norge og Finland og i stedet gøre de tre landes forretninger til filialer af den svenske bank.

I august 2015 stoppede danske Christian Clausen som topchef i Nordea, og bankens nye topchef, finske Casper von Koskull, har altid været af den holdning, at banken skulle opdeles på segmenter frem for på lande. Sådan er det eksempelvis også i giganten Goldman Sachs, hvor Casper von Koskull kom fra, og samme opdeling har Danske Bank i øvrigt.

Hvad betyder det?

Det betyder, at der bliver rykket rundt på nogle ansvarsområder i banken. I den forbindelse er der nogle chefer, der forlader banken, mens nye personer er blevet ansat til bestemte chefposter.

Retail Banking-forretningsområdet har hidtil dækket over dels privatkunde-forretningen, og dels mindre og mellemstore erhvervskunder op til en vis grænse (indelt efter diverse kriterier såsom en omsætning i størrelsesordenen to milliarder kroner). Virksomheder større end dét, ligger i Wholesale-forretningsenheden.

Retail Banking bliver nu delt op i to områder; Personal Banking, der alene vil omfatte privatkunder, mens Commercial & Business Banking bliver det nye område for de mindre og mellemstore erhvervskunder.

Ny øverste chef for Personal Banking bliver Topi Manner. Den 41-årige finne har hidtil været leder for Banking i Finland og Baltikum (den rolle som David Hellemann havde i Danmark).

Det betyder samtidig, at svenske Lennart Jacobsen stopper i banken. Lennart Jacobsen var chef for det gamle Retail Banking-område, som altså bliver splittet i to. Dermed var han chef for de forskellige landes Banking-chefer såsom Topi Manner og David Hellemann.

Ny øverste chef for Commercial & Business Banking bliver Mads G. Jakobsen. Den 50-årige dansker har hidtil været næstkommanderende under Lennart Jacobsen i det gamle Retail Banking-område og i øvrigt en del af koncernledelsen.

Samtidig har Nordea foretaget et par nyansættelser. Nordeas foretrukne headhunterbureau, Amrop, har således fået til opgave at finde en ny HR-direktør, og her er valget faldet på danske Karen Tobiasen. Hun er 51 år og kommer fra en stilling som HR-direktør i Philips Lighting, der er en division i elektronikgiganten Philips.

Berlingske Business erfarer i øvrigt, at Amrop også er blevet sendt på jagt efter en ny chef for den interne revision kaldet Internal Audit. Efter længere tids søgen er britiske Jamie Graham nu hentet til Nordea og begynder inden længe i jobbet.

Jamie Graham skal reelt være Nordea-bestyrelsens øverste kontrolmyndighed af, at tingene foregår på den rigtige måde i banksystemet. Kort fortalt skal han altså bygge en optimal risikostruktur, hvilket både omfatter kreditrisiko, markedsrisiko og operationel risiko (der blandt andet omfatter Compliance, der er overholdelse af regler og love).

Det er ganske tiltrængt, efter Nordea i længere tid har haft problemer på netop dette område og tidligere har fået kæmpe bøder af tilsynsmyndighederne for ikke at have tilstrækkelig styr på hvidvaskningsrisikoen.

Jamie Graham har et solidt CV, hvor han har arbejdet med de amerikanske tilsynsmyndigheder, de britiske tilsynsmyndigheder og senest en lang række asiatiske myndigheder som næstøverste chef i den britiske storbank Barclays' Internal Audit-afdeling.

Hvordan rammes de danske chefer?

For nylig stoppede 45-årige David Hellemann i Nordea Danmark efter at have sagt sin stilling op. Den tidligere departementschef i Finansministeriet har på trods af manglende erfaring fra finanssektoren fået ros for sin indsats i Nordea, men ifølge Berlingske Business' oplysninger har han ikke helt kunnet finde sig tilpas i den lidt komplekse nordiske organisationsopdeling i Nordea.

Berlingske Business erfarer, at David Hellemann ellers blev tilbudt en stilling i den nordiske ledelse. Det skete, før organisationsændringerne var på plads, men ifølge Berlingske Business' oplysninger var David Hellemann tiltænkt en rolle under Mads G. Jakobsen i den nye Commercial & Business Banking-enhed for erhvervskunder.

Her skulle David Hellemann være chef for den store gruppe af »mindre« (defineret efter diverse kriterier) erhvervskunder, mens de »mellemstore« virksomheder skulle høre under Mads G. Jakobsen. Virksomhederne større end dét, ligger fortsat i Wholesale-divisionen.

Det job tiltalte dog ikke David Hellemann, og derfor valgte han i stedet at skifte til Nykredit, hvor han får en særdeles magtfuld stilling som økonomi- og driftschef.

Tilbage er den garvede Peter Lybecker, som er adm. direktør i Nordea Bank Danmark. Lidt kækt kan man sige, at hans fremtidige rolle bliver en slags landevicevært.

Han skal således stå for relationen til regulatorer, politikere og journalister i Danmark. Peter Lybecker får ikke den store indflydelse i Nordea-koncernen, men han vil være bredt orienteret og involveret i, hvad der foregår, via hans deltagelse i diverse ledelsesgrupper i Nordea.

Der skal ifølge Berlingske Business' oplysninger ikke foreløbig ansættes nogen afløser for David Hellemann i Nordea i Danmark.