Hvor længe holder Holk i Novozymes?

Lad os sige det, som det er: Det har væ­ret et rædselsår for Novo A/S. Pengetanken, der blandt andet kontrollerer Novo Nordisk og Novozymes, har måttet se milliarder og atter milliarder fosse ud af aktiekurserne i de to selskaber.

Novo Nordisk var længe om at erkende prispres på insulin i USA. Det endte med en katastrofal nedju­stering i august og ikoniske Lars Rebien Sørensens afgang. Samti­dig har enzymproducenten Novozymes, som i bogstaveligste for­stand er rundet af Novo Nordisk, måttet sande, at den grønne bølge, der tidligere løftede selskabet op til et af de højest pris­satte på den danske fondsbørs målt per ind- tjeningskrone, er stilnet af.

Ledelsen i Novozymes har – ligesom det var tilfældet i Novo Nordisk – ikke opfanget signalerne fra kunderne og står nu og ser uvant fårede ud. For Novozymes’ ledelse har – ganske som det var tilfældet i Novo Nordisk – mødt masser af faresignaler undervejs. Analytikere og investorer har ad flere omgange trykprøvet ledelsens selvsikkerhed og tro på egne evner til at stå imod nye strømninger blandt kunderne. Men topchef Peder Holk Niel­- sen stod fast. Indtil nu.

Det er mere end rimeligt at antage, at den mangeårige enzymstjerne Peder Holk Nielsens fremtid som topchef bliver diskuteret i Novo­zymes’ bestyrelse. Formand Henrik Gürtler vendte onsdag ikke tilbage på Berlingskes forespørgsel om et interview. Blandt de institutionelle investorer har det længe været et stort irritationsmoment, at Novozymes-ledelsen er for optimistisk og ikke vil erkende, at den kan tage fejl. Men det kan den. Hvilket med al uønskelig tydelighed står klart nu, hvor ledelsen har nedjusteret tre kvartaler i træk.

Godt nok har Peder Holk Nielsen sammen med den øvrige topledelse sadlet om og har med tiltagende styrke i løbet af året erkendt, at den var for optimistisk. Spørgsmålet er så, om det er for sent for Holk Nielsen. Spørgsmålet er også, om han, der har rundet 60 år, er den rigtige til at skabe ny fremdrift i Novozymes.

Selskaberne i Novo-familien er kendt for at dyrke, fremelske og forfremme egne, interne kandidater til den øverste ledelse. Det er Peder Holk Nielsen selv et eksempel på. Han var i mange år ansvarlig for enzymforretningen under den tidligere topchef, Steen Riisgaard. For knap fire år siden blev Peder Holk Nielsen løftet op som topchef, da Steen Riis­gaard gik på pension. Den successionsmodel er stærk. Især når det går godt. I år har den vist tegn på svaghed, både i Novo Nordisk og i Novozymes.

Faren er, at der skabes en ledelseskultur, der lukker sig om sig selv og bekræfter sig selv i, at »det kan ikke gå galt, for vores produkter er suveræne,« som holdningen har været i Novozymes.

Sikkert er det, at Holk Nielsen kæmper mod uret for at vende udviklingen. Jesper Kongskov er Berlingske Business’ virksomhedsredaktør.