»Hvis vi vinder, køber vi 25 hajer og en kemiker«

Ét femminutters pitch til en værdi af 500.000 kroner. Berlingske Business tog til iværksætterkonkurrence hos de krøllede hjerner på DTU. Her dystede ni håbefulde idémagere om investorernes gunst og en pengepulje på en halv million kroner.

Foto: Pressefoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Hvis vi vinder de 500.000 kroner, så har vi råd til at købe 25 hajer og en kemiker.«

Salen bryder ud i grin, men Per Thim mener det i ramme alvor.

»Vi har brug for hajerne, fordi de producerer et stof, der skal til for at udvikle vores produkt. Og så skal kemikeren hjælpe med at udvinde det,« forklarer iværksætteren.

Som adm. direktør og stifter af medicinalvirksomheden DEMKIP mener han at have fundet en ny og mere effektiv behandling mod den frygtede hjernesygdom Parkinsons.

Produktet er allerede ved at blive patenteret, forklarer han. Nu mangler Per Thim blot den første investering, der kan skyde medicinaleventyret i gang, og derfor deltager han denne fredag i SEED Capitals tilbagevendende iværksætterkonkurrence, Discovery Day.

Fem værdifulde minutter
Til SEED Discovery Day får en række udvalgte udvalgte iværksætterspirer mulighed for at præsentere deres idéer foran et dommerpanel bestående af erfarne investorer, serieiværksættere og business angels.

De kreative frontmænd har hver især fem minutter til at sælge deres idé og forretningsmodel. Vinderen går hjem med en check på 500.000 kroner og får samtidig en unik chance for at komme ind i varmen hos landets førende early-stage investeringsfond.

»For os er det her en måde at blive præsenteret for nye virksomheder på et tidligt stadie i deres udvikling, lære dem at kende og bygge en relation op,« forklarer Richard Breiter, der er investeringsmanager hos SEED Capital og meddommer i dagens konkurrence.

Han er ikke i tvivl om værdien i at investere tidligt i nye iværksættervirksomheder. Også selvom langt størstedelen givetvis kommer til at fejle.

»Før i tiden sagde vi nej til mange teams, fordi de ikke havde nået at vise nok. I stedet for at sige, at de kan komme igen, når de er kommet længere, så kan vi i dag gå ind med en tidlig investering på 500.000, hvis vi tror, det kan hjælpe dem med at afklare x, y og z, som er vigtige I forhold til en større investering fra os.«

»Hvis de kan det, så er det en god mulighed for, at vi laver en opfølgende investering på et større beløb,« siger Richard Breiter.

Flere interessante iværksættertrends
Mens dagens konkurrence byder på en bred vifte af iværksættervirksomheder, er der særligt to overordnede strømninger i den danske startup-branche, der optager Richard Breiter og SEED Capital.

Begge er repræsenteret blandt dagens iværksættere.

»Selvom vi investerer meget bredt indenfor primært IT og software, er der selvfølgelig nogle trends, vi synes, er mere spændende end andre. Det gælder bl.a. fintech og healthtech-områderne,« forklarer Richard Breiter med henvisning til de nye forretningsmodeller og »disruptive« teknologier indenfor finans- og medicinalverdenen, der kan vende op og ned på den traditionelle måde at gøre forretning på.

»Hvis du er indenfor en af de strømninger og kan ride på bølgen, så får du ligesom et ekstra plus i karakterbogen hos os, men det betyder selvfølgelig ikke, at vi ikke kigger på andre.«

Dermed skal Per Thim heller ikke regne med at få noget foræret, selvom DEMKIP's forretningsområde i sit udgangspunkt er yderst interessant for SEED Capital. En pointe, der bliver understreget af dommerpanelets noget kritiske spørgsmål.

»Så hvis vi giver dig 500.000 kroner, og du så går ud og køber 25 hajer. Hvad er det helt præcist, du regner med at få ud af det?« lyder det undrende fra en af konkurrencens dommere.

Mange investeringer og få pletskud
Ifølge Richard Breiter forventer SEED Capital ikke, at størstedelen af de tidlige investeringer går hen og bliver en succes. Som investeringsfond er man nødt til at satse bredt og tidligt, hvis man vil være sikker på indimellem at ramme en guldåre, lyder det.

»Det her er et nyt koncept, vi har lavet, som er blevet forfinet undervejs. Vi er begyndt at skalere det og laver rimelig mange tidlige investeringer - måske 10-20 af de her 500.000 kroners investeringer om året. Indtil videre har vi lavet to opfølgende investeringer,« siger Richard Breiter.

Og forhåbningen er, at disse førsterundes investeringer i 20 procent af tilfældene vil føre nye og mere vægtige investeringer med sig.

»Når man investerer på et så tidligt stadie er man nødt til at lave rigtig mange ’bets’. Vi ved, når vi kigger på tallene, at der er mange, der ikke udvikler sig som ønsket og mange, der falder fra i svinget. Det kan være, at teamet ikke fungerede ordentligt og ikke kan eksekvere, at der alligevel ikke var et marked for produktet, eller at forretningsmodellen ikke hænger sammen,« forklarer Richard Breiter.

»Mange vil ikke udvikle sig til venture capital-investeringer, men jeg håber da, at det kommer til at være 20 procent, der går videre til en anden runde for os. Og af dem er der forhåbentlig nogle, der bliver til milliardforretninger.«

Og vinderen er…
Tilbage på DTU er SEED Capitals arrangement ved at nå sin afslutning. Her må DEMKIP og Per Thim se sig slået af endnu en dansk opkomling, nemlig folkene bag kameradelings-appen, GroupCam.

»Jeg tror, vi vandt, fordi vi simpelthen var nået længere end de andre. Vi havde allerede sikret os en investering fra en business angel inden konkurrencen, appen var lanceret og vi havde fået en masse brugere om bord. Så helt grundlæggende tror jeg, at de nødvendige byggesten, der appellerer til en investor, var på plads,« forklarer Kasper K. Larsen, der er medstifter og adm. direktør i GroupCam.

GroupCam gør det kort sagt muligt at dele kameraet på din smartphone med venner og bekendte, så alle de billeder du eksempelvis tager på en familieferie, automatisk bliver delt med dine rejsekompagnoner og omvendt. Og hvor eksempelvis DEMKIP's pitch var en smule teknisk og kompliceret, er GroupCams simple forretningsidé også virksomhedens styrke, vurderer Kasper K. Larsen.

»Der var nogle ret hidsige nano- og bioscience-ting, som man overhovedet ikke forstår, hvis ikke man er en fagmand. De er vildt seje, men GroupCam er – ligesom nogle af de andre produkter – meget nemmere at relatere til. Alle tager på ferier eller deltager i arrangementer, hvor man gerne vil dele billederne med resten af gruppen. Og det kan man med GroupCam.«

Forrige års vinder af SEED Discovery Day, anti-madspilds-appen YourLocal, har nydt stor succes, siden virksomheden vandt den første udgave af iværksætterkonkurrencen. Fra at have 3500 brugere i 2015 er virksomhedens brugergruppe i dag vokset til 50.000, altimens antallet af samarbejdsbutikker også er steget fra 35 til 350.