»Hvis politikerne ikke vil gøre noget, kører vi også bare sort«

Omkring 200 taxichauffører var onsdag formiddag mødt op foran Christiansborg Slot for at demonstrere mod app’en Uber, som ifølge chaufførerne stjæler deres arbejde og undergraver det danske velfærdssystem.

Demonstration imod taxatjenesten Über på Christiansborg slotsplads onsdag den 16. september 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard

Onsdag formiddag kunne Folketingets politikere opleve et spektakulært syn, hvis de kiggede ud af vinduerne og ned på slotspladsen foran Christiansborg.

Her trillede taxier nemlig ind på pladsen i massevis, fordi brancheforeningen Taxiførere i Danmark (TiD) havde inviteret til en stor demonstration mod den populære transportapp Uber, som chaufførerne mener kører taxa på ulovlig vis i Danmark.

Et par hundrede chauffører havde fundet vej til slotspladsen, hvor mange af dem stod med krydsede arme og solbriller foran den lille trappe foran Christiansborg, der i dagens anledning fungerede som talerstol for flere Uber-kritikere.

Politianmeldt i november

Allerede da Uber kom til Danmark i november sidste år, har app’en været genstand for meget negativ opmærksomhed. Trafikstyrelsen anmeldte således det amerikanske selskab for at overtræde Taxiloven, men indtil videre er sagen ikke kommet for en domstol. Og ifølge Mathias Thomsen, der repræsenterer Uber i Danmark, er der heller ikke noget at komme efter, fordi Uber ikke begår noget ulovligt.

»Meget af det, taxiindustrien siger om os, er simpelthen ikke sandt. Ifølge dansk lovgivning er det ganske legitimt at finansiere omkostningerne ved at være bilejer ved at tilbyde at køre andre mennesker,« siger han.

Uber er ikke godkendt som taxivirksomhed i Danmark, men de er endnu ikke blevet straffet af de danske domstole, fordi app’en opfattes som en teknologivirksomhed, ikke en transportvirksomhed. Dog ligger Ubers kerneforretning i at transportere deres kunder, og det kan de ofte gøre billigere end de etablerede taxiselskaber, fordi de ikke er underlagt de samme regler om skatte- og forsikringsbetaling.

TV: Vrede taxachauffører demonstrerede på Christiansborg

 

Uber undergraver dansk velfærd

Og ifølge Søren H. Nicolaisen, der er formand i TiD, er Uber med til at undergrave det danske velfærdssystem.

»Uber kunne ikke drømme om at bidrage til det velfærdssamfund, vi lever i. De vil kun tjene penge. Og så bryder de loven, hver eneste gang de sætter sig bag rettet. Uber siger, at de driver samkørsel, men det gør de ikke. Uber fører regulær taxakørsel. Punktum,« lød kommentaren således onsdag formiddag fra Søren H. Nicolaisen, der høstede store bifald fra de fremmødte på Christiansborg Slotsplads.

Som formand for TiD har Nicolaisen i den seneste tid været med til at registrere over 200 Uber-biler, hvoraf organisationen har meldt minimum 20 til politiet, der dog ikke har kørt sagerne videre til en domstol. Og Søren H. Nicolaisen undrer sig meget over, at politiet ikke har kørt en eneste sag, når nu Uber allerede blev meldt til politiet for 10 måneder siden.

Hos Københavns Politi lyder meldingen blot, at »efterforskningen er i gang«. Hos Skat, der også undersøger selskabet, er de underlagt tavshedspligt, og myndighederne er altså ikke ligefrem informative udadtil.

Opråb til politikerne

Derfor så de mange taxachauffører ingen anden udvej end at prøve at råbe politikerne op til demonstrationen mod det amerikanske gigantselskab, der er omkring 345 milliarder kroner værd.

»Uber er pirater, som tager vores ture, de arbejder ulovligt, og de betaler ingen skat. Hvis to mennesker skal bokse mod hinanden, er det ikke fair, hvis den ene har sine hænder frie, mens den anden har håndjern på. Derfor demonstrerer vi i dag, så vi kan presse politikerne til at komme i gang med at kigge på sagen,« lød det fra Mehmet Bagiran, der har kørt taxa i 20 år og i dagens anledning tog formiddagen fri for at demonstrere foran Christiansborg.

Og taxichaufførerne fik da også i hvert fald en enkelt politiker til at lytte. Liberal Alliances erhvervsordfører, Joachim B. Olsen, kom således ud fra Borgen for at tale med Søren H. Nicolaisen om Ubers indtog på det danske marked. Mens der opstod en horde af mennesker, tv-kameraer og smartphones omkring de to, stod det hurtigt klart, at de var meget uenige med hinanden.

»Man skal sørge for, at lovgivningen er indrettet på en måde, så vi giver mulighed for nye virksomheder til at komme ind på markedet. Det er ikke hensigtsmæssigt, at vi har monopoler på bestemte erhverv. Uber er ikke ulovligt, og i en retsstat kan du ikke lukke ting ned, som ikke er ulovlige,« lød det fra Joachim B. Olsen, der efter et par minutter blev afbrudt af en gruppe vrede chauffører, der samlede sig om ham og i kor råbte »Ned med Uber!«.

Efterfølgende var skuffelsen til at mærke hos en stor gruppe af de fremmødte chauffører, som stillede sig rundt om Berlingskes udsendte for at udtrykke deres frustrationer over erhvervsordføreren og den tidligere kuglestøders udtalelser.

»Jeg havde meget stor respekt for Joachim, da han var kuglestøder. Der gjorde han Danmark stolt, men det gjorde han ikke i dag. Politikerne ser os ikke som mennesker, men som en flok dyr. En hund har efterhånden flere rettigheder end os,« sagde en af chaufførerne. Og meldingen var også klar fra hans sidemand.

»Hvis politikerne ikke vil gøre noget, kører vi også bare sort. Ellers kan vi ikke tjene nok penge,« sagde han.

Inden taxaerne igen rullede væk fra slotspladsen og ud i de københavnske gader, prøvede de omkring 200 chauffører på en noget alternativ måde at råbe politikerne op en sidste gang, da de satte sig ind i bilerne og i 10 minutter holdt hornene i bund.

På samme måde som i København demonstrerede taxachauffører i Paris, Lyon, Barcelona, Madrid, Berlin, Bruxelles, Milano også mod Uber onsdag.

TV: Taxi-talsmand om Uber: "Jeg frygter, at nogen tager loven i egen hånd"