Hvis du vil have mere i løn, så skift job

Omkring hvert femte medlem af Ingeniørforeningen, IDA, har skiftet job det seneste år. Jobskiftet har for mere end 70 procent ført til en højere løn.

Ledigheden for ingeniører er ifølge Ingeniørforeningen, IDA, nede på 1,5 procent. Det giver gode muligheder for lønstigninger. Fold sammen
Læs mere

Hvis du vil have mere i løn, kan det være en god idé at skifte job.

En ny opgørelse fra Ingeniørforeningen, IDA, viser, at 19 procent af deres medlemmer skiftede job forrige år. 73 procent af dem forhandlede sig i den forbindelse til en højere løn. Opgørelsen er foretaget blandt mere end 23.000 af deres medlemmer.

Det er især de nyuddannede, der i forbindelse med et jobskifte får en bedre lønseddel stukket i hånden, mens det knap så ofte sker for medlemmer, der har været på arbejdsmarkedet længe.

»Tallene bekræfter, at der i høj grad er en sammenhæng mellem lønstigning og jobskifte. Men det er også vigtigt at huske på, at et godt job handler om andet end udelukkende kroner og øre. Det handler også om udviklingsmuligheder, opgaver og kollegaskab. Et 360 graders syn på det gode job og det gode arbejdsliv får man øjnene lidt mere op for, når man har nået en vis alder og erfaring,« siger Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA.

Lønstigningen ligger i gennemsnit på et par tusinde kroner i måneden.

Lav ledighed giver højere løn

Ledigheden blandt ingeniører er lav sammenlignet med mange andre brancher. Ifølge fagbladet Ingeniøren har hver femte ingeniørvirksomhed afvist opgaver på grund af manglende arbejdskraft, og ifølge IDA er ledigheden for deres medlemmer nede på 1,5 procent.

Det mener Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet, er en vigtig årsag til, at størstedelen af medlemmerne får en lønstigning, når de skifter job.

»Der er jo overefterspørgsel på den type arbejdskraft, så det er helt naturligt, at 70 procent får en lønstigning. Faktisk mener jeg, at der burde være endnu flere, som skulle have en lønstigning, når ledigheden er så lav,« siger han.

Juliane Marie Neiiendam fra IDA mener også, at den lave ledighed påvirker lønstigningerne.

»Lønstigningen har afgjort noget at gøre med, at der er mangel på arbejdskraft blandt ingeniører. Virksomhederne skriger på arbejdskraften, så de bliver også nødt til at gøre noget for at tiltrække den. At overbyde din nabo er en måde at gøre det på,« siger hun.

IDA opfordrer ikke deres medlemmer til at søge nye veje i håb om at få mere i løn, men de stiller lønstatistik og lønberegner til rådighed, så medlemmerne ikke undersælger sig selv i forbindelse med et jobskifte. Især nyuddannede kvinder har været tilbøjelige til at acceptere for lav en løn.

Ifølge Henning Jørgensen er det typisk for denne gruppe, at de undersælger sig selv.

»Vi kan se fra mange undersøgelser, at kvinder generelt er dårligere til at forhandle løn end mænd. De vil helst ikke sælge sig for noget, som de ikke er sikre på, at de kan. Det gælder især unge kvinder, for de føler sig typisk først sikre på egne kompetencer, når de har lidt erfaring,« siger han.

Lønnen kan ikke stå alene

Kigger man på årsagerne til jobskifte blandt IDAs mange medlemmer, ligger lønnen på en fjerdeplads ud af 20 svarmuligheder, mens spændende arbejdsopgaver, et godt arbejdsmiljø og en god chef ligger på første- til tredjepladsen.

»Det er vigtigt at betale medarbejderne ordentligt, men det er også meget vigtigt at behandle dem ordentligt. En ting er, at man får dem tiltrukket til virksomheden, men man skal også gøre noget for at holde fast i dem, netop fordi der er så stor mangel. Ellers hopper de jo bare videre til den næste virksomhed,« siger Juliane Marie Neiiendam.

Lønnen er derfor ikke den eneste motiverende faktor for jobskifte.

»Det, der betyder mest for ingeniører, er, at arbejdet er godt og interessant, så lønnen er ikke den eneste variabel for, at folk skifter job. Jobskiftet skal også sættes sammen med, at de ofte synes, at de får bedre chancer for at bruge deres evner et andet sted,« siger Henning Jørgensen.