Hvilshøj vil lempe stramme regler for turistvisum

Det skal blive lettere for turister fra lande som Kina og Rusland at ansøge om og opnå turist­visum til Danmark, lover integrationsministeren.

De stramme visumregler og lange behandlingstider for ansøgninger skal ikke længere holde turisterne ude af landet.

Det lover integrationsminister Rikke Hvilshøj (v), der har sat sine embedsmænd til at kigge nærmere på mulighederne for at lempe på reglerne.

»Vi har ikke noget ønske om at holde turister ude, men vi skal finde den rette balance mellem den risiko, der desværre i særlig grad er set fra Kina, og vores ønske om at fremme turismen. Hvis jeg kan, vil jeg gøre det nemmere for kinesiske turister at komme til Danmark, men vi skal undgå samtidig at åbne en ladeport for misbrug,« siger Rikke Hvilshøj.

Integrationsministeren havde for nylig et møde med de organisationer og selskaber, der er utilfredse med sagsbehandlingen af visum til turister og forretningsrejsende. Nu kigger ministeriets embedsmænd på de forslag, der kom på bordet. Efter planen skal det munde ud i konkrete forslag til lempelser i løbet af foråret.

Denne udmelding modtages positivt hos VisitDenmark, selvom ministeren på nuværende tidspunkt endnu ikke har forpligtet sig til specifikke ændringer i reglerne.

»Vi har tidligere været meget firkantede på det her område, så vi ser meget positivt på, hvis der kan blive åbnet lidt op,« siger direktør Flemming Bruhn, fra VisitDenmark.

Også hos private rejsearrangører bliver integrationsministerens udmeldelse modtaget positivt, omend med mere skepsis.

»Som udgangspunkt er det positivt, for det er første gang i mange år, at de er lydhøre over for vores kritik, men tonen er stadig alt for defensiv,« siger Peer Kjær, direktør hos rejsearrangøren Viewpoint Communication.

Viewpoint samarbejder med mange af de kinesiske rejsebureauer om at sammensætte et program i Danmark.

Ifølge ham er det store problem, at de danske regler skelner for firkantet mellem rejse i erhvervs-øjemed og i turist-øjemed.

Mange af de kinesiske turister ønsker at komme til landet som turister på et erhvervsvisum med et enkelt virksomhedsbesøg eller to som alibi over for de kinesiske myndigheder.

For at få et erhvervsvisum kræver de danske myndigheder, at mindst 60 pct. af rejsen er af faglig relevans.

Det afskrækker de kinesiske turister, der gerne vil nøjes med et enkelt virksomhedsbesøg eller foredrag. Kravet om faglig relevans skal mindst ned på 20-25 pct., for ikke at skræmme turisterne væk, påpeger Viewpoint.

»Der er en del af de kinesiske rejsebureauer, der ikke gider lave rejser til Danmark, fordi det er for besværligt med visum. Det gælder f.eks. de fire største kinesiske rejsebureauer. De er rigtig store, så det er meget ærgerligt, når man tænker på de mange tabte indtægter,« siger Peer Kjær.

Integrationsministeren understreger, at hun allerede har sat Udlændingeservice til at kigge på mulighederne for at lette kravet om, hvor meget fagligt indhold der skal være i et rejseprogram, for at de kinesiske turister kan få et erhvervsvisum.

»Det er jo netop en af de ting, vi kigger på lige nu,« siger Rikke Hvilshøj.