Hvilken type medarbejder er du?

Hjernens indretning bestemmer, hvilken type medarbejder vi er. Læs hvilke typer, der er bedst for en arbejdsplads.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mangfoldighed blandt medarbejderne er ikke kun et plus, når det kommer til den årlige firmafest.

Forskellige mennesketyper i medarbejderstaben og ledelsen er også sundt for virksomheden i en dagligdag, hvor der på én gang skal spottes problemer, findes løsninger, analyseres på konsekvenser og udtænkes værdigrundlag.

Det mener Hans Peter Rasmussen, der gennem sit mangeårige virke som rådgiver for små og mellemstore virksomheder har opbygget en stor viden om vores hjerners forskellige indretninger.

Han er tilhænger af den schweiziske psykiater Carl Gustav Jungs inddeling af personer i otte forskellige personlighedstyper. Vi er enten sansetyper, føletyper, tænketyper eller intuitionstyper, og så er vi enten indadvendte eller udadvendte i vores tankegang.

Hvilken type er du? Den kropslige

Drømmeren

Filosoffen

Idealisten

Landmåleren

Livsnyderen

Moralisten

Spekulanten

Sanserne vil lappe cykler- Den type, vi er, bestemmer den dominerende handlemåde i vores hverdag. Hvis man stiller en sansetype over for et abstrakt problem, vil de synes, at det er kedeligt. Men hvis de bliver bedt om at lappe en cykel, siger de ”juhuu” og klapper i hænderne. I en virksomhed medfører det, at de forskellige typer kan håndtere forskellige opgaver, eller de kan komme med hver deres frugtbare indgangsvinkel til den samme opgave, og så bliver det samlede resultat bedre, siger Hans Peter Rasmussen.

Lidt groft sagt er sansetyperne gode til at opdage et problem, intuitionstyperne fornemmer vejen til en løsning, tænketyperne kan vurdere, om et forslag rent faktisk løser problemet, og føletypen kommer med de subjektive tanker om løsningens holdbarhed.

På glatisTit domineres afdelinger for produktion af sansetyper og tænketyper, mens forsknings- og udviklingsafdelinger mere tiltrækker de intuitive. Føletyperne bidrager med en menneskelig indlevelse og ofte også en god portion sammenhængskraft:

- Følehjernen blev udviklet, mens vi mennesker levede som jægerne. Det handlede om at komme ud og fange noget til andre, og vi ser det stadig i dag, hvor vi er glade for det lille samfund, hvor vi forstår hinandens dialekt og vittigheder, siger Hans Peter Rasmussen.

Personlighedstyperne kan komme på glatis, når de havner i en situation, som ikke passer til deres indgangsvinkel, som for eksempel når en sansetype skal udvikle kreative ideer, eller når en føletype skal foretage kolde, principielle valg. Eller når de havner i en forkert afdeling i virksomheden.

Hvilken type er du? Den kropslige

Drømmeren

Filosoffen

Idealisten

Landmåleren

Livsnyderen

Moralisten

Spekulanten

LÆS MERE