Hvidvaskundersøgelsen fortsætter i Danske Bank: Omfatter andre baltiske filialer

Aktionærer, kunder og resten af omverdenen må væbne sig med tålmodighed, når det gælder afslutningen af Danske Banks interne undersøgelse af de mistænkelige transaktioner, som strømmede gennem bankens estiske filial.

Danske Bank er i færd med at lukke ned for bankens aktiviteter i hele Baltikum, mens den interne undersøgelse af de mistænkelige transaktioner, der kørte via den estiske filial gennem en længere årrække, fortsætter. Arkivfoto: Raigo Pajula/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Der er gået mere end et år, siden advokat Ole Spiermann stod på et pressemøde og tørt konstaterede fejl på fejl i Danske Banks hvidvaskforsvar. Partneren fra Bruun & Hjejle havde gennem godt et år stået i spidsen for bankens interne undersøgelse af de mange mistænkelige transaktioner i dens estiske filial, og han kunne påvise et omfang, der var langt større end ventet.

Men her stoppede undersøgelsen ikke.

I forbindelse med fredagens offentliggørelse af kvartalsregnskabet fra Danske Bank sætter banken også flere ord på den interne efterforskning, der ikke blot fokuserer på de udenlandske kunder i den estiske filial, men også det øvrige Baltikum. Og man har også ændret i fremgangsmåden.

Danske Banks interne undersøgelse af den lukkede non-resident portefølje forventes i øjeblikket afsluttet i fjerde kvartal i 2020. Denne timing er estimeret og kan blive ændret, også på grund af yderligere anmodninger fra myndighederne.

Undersøgelsen fokuserer fortsat på spørgsmål, der opstår som følge af non-resident porteføljen i den estiske filial, og inkluderer gennemgang af, om lignende problemer historisk har været til stede i Danske Banks øvrige baltiske filialer, skriver banken i regnskabet.

Kigger nu også på sanktioner

Da Danske Bank i september sidste år fremlagde undersøgelsen af den estiske filial, var 6.200 ud af de i alt 10.000 kunder i non-resident porteføljen foreløbig blevet undersøgt. Samtidig var der klare frustrationer fra flere analytikere over, at undersøgelsen manglede at skabe klarhed over, hvorvidt den frygtede amerikanske hammer ville falde over banken i tilfælde af sanktionsbrud. Det udestår fortsat. Men banken ser ud til at have lyttet.

For nu oplyser den, at man har udvidet undersøgelsens fremgangsmåde siden september sidste år til også at screene historiske data på »relevante historiske kunder« i den estiske filial.

»Samt tilknyttede personer og transaktionsoplysninger om mulige overtrædelser af sanktioner,« skriver banken i regnskabet.

Danske Bank er fortsat i dialog med myndighederne i USA og i flere andre lande.

»Dette inkluderer strafferetlige og lovgivningsmæssige efterforskninger fra myndigheder i Estland, Danmark, Frankrig og USA. Danske Bank samarbejder fortsat med alle myndigheder, som inkluderer deling af oplysninger fra Danske Banks igangværende interne undersøgelse,« oplyser banken og understreger samtidig, at tidspunktet for afslutningen af den interne undersøgelse dog er usikkert.

At undersøgelsen tilsyneladende udvides i omfang, bekræftes umiddelbart af udgifterne til den. Banken oplyser således andetsteds i en præsentation, at hvidvaskundersøgelsen som tidligere nævnt kostede 300 mio. kr. i 2018, mens banken forventer at bruge 800 mio. kr. på den i år.