Hvidvaskekspert: Baltikum-ansvar belaster dansk topchef i svensk storbank

Med sit direkte engagement i de baltiske bankforretninger kan mistanken om omfattende hvidvask blive en tung belastning for Swedbanks danske topchef Birgitte Bonnesen.

Swedbank med danskeren Birgitte Bonnesen i spidsen har flere gange hævdet, at storbanken ikke havde udenlandske kunder, der kanaliserede penge gennem banken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hossein Salmanzadeh / TT / Ritzau Scanpix

Det er en skærpende omstændighed, at Swedbanks danske topchef, Birgitte Bonnesen, var direkte ansvarlig for bankens baltiske aktiviteter i flere af de år, hvor Swedbanks sag om mulig hvidvask fandt sted.

Det mener hvidvaskekspert og direktør for Revisorjura.dk Jakob Dedenroth Bernhoft, efter et nyt datalæk viser, at milliarder af kroner er blevet kanaliseret gennem Swedbank til blandt andet De Britiske Jomfruøer og Belize.

»Sagen vidner om, at Swedbanks ledelse ikke har haft helt styr på deres forretning. Og for Birgitte Bonnesen er det en skærpende omstændighed, at hun har haft ansvaret for Swedbanks forretning i de baltiske lande i årene 2011-2014, men at hun tilsyneladende ikke har været dybt nok nede i bøgerne til at se, at forretningsmodellen ikke var holdbar,« siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Sveriges Televisions TV-program Uppdrag Granskning har i fem måneder haft adgang til et stort antal hemmelige dokumenter, der beskriver transaktioner mellem Danske Bank og Swedbank i perioden 2007-2015.

Undersøgelsen har identificeret over 1.000 Swedbank-kunder, der har konto i Baltikum, men har base i lande, som er kendt fra Danske Banks omfattende hvidvaskskandale.

For de konti, hvor der er flest advarselslamper, der tyder på hvidvask, er der ifølge Uppdrag Granskning løbet beløb svarende til cirka 60 milliarder svenske kroner eller godt 42 milliarder danske kroner igennem.

Det drejer sig blandt andet om såkaldte virksomhedsfabrikker, hvor flere virksomheder for eksempel har adresse samme sted i London.

»Det er en massiv skandale. Ud fra Uppdrag Gransknings oplysninger har bankens accept af mistænkelige transaktioner udgjort en anseelig del af virksomhed, i lighed med Danske Bank,« siger Louise Brown, korruptionsekspert og ordfører for Transparency International Sverige, til Uppdrag Granskning.

I september 2018 offentliggjorde Danske Bank sin egen hvidvask-undersøgelse, som viste, at 1.500 milliarder kroner strømmede gennem bankens estiske filial fra 2007 til 2015. I kølvandet på Danske Bank-rapporten forsikrede Birgitte Bonnesen om, at Swedbank ikke var indblandet i skandalen.

»Vi har kontrolleret alle de kunder, der er kommet ud af Danske Bank. Der er ingen af ​​dem, der har været eller er kunder i Swedbank,« sagde hun i et interview med SVT.

Men den udtalelse klinger nu hult, mener Jakob Dedenroth Bernhoft:

»Man skal i den grad være sikker, når man går ud og siger, at Swedbank ikke har været involveret i skandalen. For man kommer virkelig til at se dum ud, når det viser sig, at banken ikke havde styr på tingene,« siger han.

Ifølge Jakob Dedenroth Bernhoft kan Swedbanks sag om mulig hvidvask vise sig at være en af de største i Europa.

»Hvis vi ser bort fra Danske Banks hvidvasksag, som sprænger alle rammer, er Swedbanks sag ret stor sag på europæisk plan,« siger han og henviser derudover til, at Deutsche Bank i 2017 blev dømt for at have hvidvasket 64 milliarder kroner.

Berlingske forsøger at få en kommentar fra Birgitte Bonnesen, som hidtil ikke har ønsket at udtale sig om de nye Swedbank-afsløringer.

Gabriel Francke Rodau, der er kommunikationschef i Swedbank, siger onsdag til Uppdrag Granskning, at banken generelt »har identificeret hvidvask og handlet ved at anmelde det til politiet«, men han vil ikke komme ind på detaljer.

»Jeg kan ikke kommentere konkrete tilfælde, men i Swedbank har vi nultolerance, når det gælder hvidvask, og hvis vi ser signaler, så handler vi. Men så skal man også huske, at for hele branchen er det her en af vores største udfordringer, og dét, I er inde på, er grov kriminel virksomhed.«

Aktien i Swedbank dykker 12 pct. onsdag middag.