Hvidvaskanklaget storbank søgte aktivt rige russiske kunder i Estland

Swedbank, der blev trukket ind i en omfattende hvidvaskskandale i sidste uge, søgte ifølge medie aktivt rige russiske kunder til deres afdeling i Estland under finanskrisen.

Swedbank blev i sidste uge filtret ind i en markant hvidvaskskandale. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ints Kalnins

Den svenske storbank Swedbank, der har danske Birgitte Bonnesen som topchef, væltede i sidste uge ind i en opsigtsvækkende sag om mulig hvidvask for milliarder og er dermed den seneste nordiske topbank, der er blevet filtret ind i hvidvaskanklager i de baltiske lande.

Det internationale erhvervsmedie Bloomberg skriver tirsdag, at den svenske storbank aktivt søgte at hverve rige russiske kunder, da finanskrisen var på sit højeste. Det skete gennem afdelingen i Estland, hvor Swedbank forsøgte at bygge en private banking-afdeling op.

I jobopslag fra den periode kan man læse, at Swedbank søgte ansatte, der skulle hjælpe »russiske kunder til at nå deres mål«.

Swedbank har ikke ønsket at kommentere de seneste oplysninger fra Bloomberg.

Det er værd at bemærke, at Swedbank gentagne gange har forsøgt at adskille sig fra Danske Bank ved at understrege, at bankens engagement i Estland i høj grad var i lokale privatkunder og dermed ikke havde udenlandske kunder, der kanaliserede penge gennem banken. Swedbank var »en lokal virksomhed for almindelige mennesker og selskaber«, hed det.

Men i sidste uge blev det figenblad fjernet, da et datalæk viste, hvordan milliarder af kroner er blevet kanaliseret gennem Swedbank til eksotiske destinationer som De Britiske Jomfruøer og Belize.

Det viste en undersøgelse fra Sveriges Televisions undersøgende TV-program Uppdrag Granskning, der havde fået adgang til og analyseret hemmelige banktransaktioner. Det drejede sig om interne dokumenter, som blandt andet beskrev transaktioner mellem Danske Bank og Swedbank, fra det tidspunkt, hvor Danske Bank købte sig ind i Baltikum, til 2015, hvor afdelingen for ikke-estiske kunder blev lukket ned.

Swedbank med danskeren Birgitte Bonnesen i spidsen har flere gange hævdet, at storbanken ikke havde udenlandske kunder, der kanaliserede penge gennem banken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hossein Salmanzadeh / TT / Ritzau Scanpix.

Der er noget, der tyder på, at de store banker i en periode under finanskrisen, har været en anelse for kreative i de baltiske lande. Det mener chefen for det estiske Finanstilsyn.

I en kronik i den estiske avis Estonia's Postimees skriver Kilvar Kessler, der chef for det estiske Finanstilsyn, »at det formentlig var et flertal af de internationale banker, som var aktive i Estland, der tilbød services til udlændinge uden bopæl i Estland i den periode«.

»Kunders mistænkelige aktiviteter blev ikke analyseret, eller der var ingen vilje til at analysere det, da det trods alt skabte omsætning,« skriver han videre.

Også chefen for Sveriges Riksbank, Stefan Ingves, deler Kilvar Kessler holdning. Han fortalte i sidste uge, at bankerne, der gik ind i Baltikum, var for naive, i forhold til hvad de kastede sig over.

»De baltiske lande har den historie og den beliggenhed, de har. Og så må man være vidende om, at der findes en del »bad guys«. Det er sådan, verden er, og det må man arbejde efter,« siger Stefan Ingves.

På spørgsmålet om, hvorvidt bankerne har været for naive i forhold til at blive brugt til hvidvask af penge, svarer han:

»Ja, når man kigger på, hvad der er sket i Baltikum, hvor man havde en bankkrise for ti år siden, så ser man et vist mål af naivitet. Det gik helt enkelt for hurtigt.«