Hvert tredje flyttefirma kører med underskud

De danske flyttefirmaer kører på en økonomisk slingrekurs i et skrumpende marked med faldende priser. Hvert tredje flyttefirma har underskud, og udviklingen truer med at tage livet af hver femte aktør i branchen. Det viser en analyse af landets flytteforretninger, som analysebureauet KOB har udarbejdet for ErhvervsBladet.

Baggrunden for flyttebranchens kedelige situation er en blodig priskrig, der længe har raset, især på det vigtige marked for virksomhedsflytninger. De færreste aktører har evnet at differentiere sig på deres ydelser, hvorfor prisen ofte er eneste brugbare konkurrenceparameter.

Det har kunderne ikke været sene til at udnytte, og på den måde har presset på priserne haft en selvforstærkende effekt. Når en virksomhed først har haft held til at presse prisen på en flytteopgave, så følger andre efter og det er svært for flyttefirmaerne at genskabe det oprindelige prisniveau.

Priskrigen slår hårdt igennem på flyttefirmaernes regnskaber, der yderligere belastes af stigende priser på dieselolie. Og det er svært at se en ende på krigen i et marked, der totalt set bliver mindre år for år.

- Der er et enormt tryk på priserne i branchen. Mange flyttefirmaer er villige til at gå meget langt ned i pris for at få noget at lave, og med den fremfærd skal det gå galt rundt omkring. Hvilket det så også gør, konstaterer direktør René Bryde fra flyttefirmaet Bryde & Sønner, med henvisning til de mange konkurser, der præger flyttebranchen.

Driftsresultat halveret

Flyttebranchens svære situationen ses klarest i udviklingen i branchens samlede driftsresultat. Fra 2001/02 til 2002/03 faldt det med 21,4 pct., og den udvikling tog yderligere fart frem til 2003/04 med et fald på hele 36,2 pct. På to år er branchens samlede driftsindtjening altså næsten halveret.

I den samme periode er andelen af virksomheder med underskud næsten fordoblet fra 17,5 pct. til 34,8 pct., eller altså godt hver tredje. Også andelen af konkurstruede virksomheder er fordoblet i perioden.

- Flyttebranchen er mildt sagt ikke landets mest solide branche, og de seneste års udvikling ser foruroligende ud. Det er sjældent at se en branche i en så voldsom negativ udvikling over så kort tid, konstaterer chefanalytiker John Mikkelsen, KOB.

Ganske sigende for flyttebranchens situation er dens bedste vækstvirksomhed A2Z Turnkey ikke en traditionel flytteforretning, men en konsulentvirksomhed, der rådgiver om og planlægger flytninger for større virksomheder. Deres viden og ydelser kan de færreste andre aktører konkurrere med, og det berettiger til honorarer og dækningsbidrag, som mange traditionelle flyttefirmaer ikke kommer i nærheden af.