Hver tredje trækker mod grænsen og julehandler

Flere danskere køber madvarer til det store madgilde i december måned ved grænsen. Der er en del at spare ved at undgå de danske priser.

Grænsehandel
-Arkiv- SE RITZAU Grænsebutikker går til modangreb: Billigere øl og vand BV.: Grænsehandel hos - Fleggaard i Harrislee onsdag den 13. marts. Her fra venstre Bent Hansen og Per Roungkvest der tog vejen fra Kerteminde. (Foto: CLAUS FISKER/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER

Et virvar af indkøbsvogne fyldt med stablede ølrammer, ruller med marcipan og nougat og klirrende snapseflasker. Det er billedet af mange grænsehandelsbutikker i december måned. 

En ny undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at hver tredje dansker vælger at styre mod grænsen, når det årlige juleindkøb skal sættes i gang.

Varerne er også billigere, når bilen triller over grænsen. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at det danske prisniveau er 41 pct. højere end gennemsnittet i EU. Det får mange til at søge væk fra de danske supermarkeder, og i stedet handle ind til konfekt og julefrokost i udlandet.

Det er også priserne, der er den største grund til, at flere fravælger Danmark.

»Da der typisk bliver spist og drukket en del til julefrokoster, juleaften og juledagene samt til nytår, vil der ofte være mange penge at spare ved at køre til grænsen på grund af de høje danske afgifter. Derfor er det selvfølgelig positivt, at for eksempel sodavandsafgiften forsvinder ved årsskiftet,« siger Lotte Engbæk Larsen, der er markedschef i Dansk Erhverv.

Det kommer ikke som den største overraskelse, at det er folk fra Syddanmark, der oftest ordner juleindkøbene i Tyskland. I hovedstaden er det de færreste, der køber ind i det tyske.

Til gengæld er det ikke ligeså populært at tage østpå mod Sverige og handle ind til julemiddagen. Generelt er grænsehandlen i Sverige aftaget, især efter den svenske krone er steget i værdi.