Hver tredje dansker bytter julegaven

Danskerne bytter julegaver for 229 millioner kroner. Sidste år byttede mere end hver tredje dansker en eller flere af sine julegaver, viser undersøgelse. Dansk Erhverv opfordrer til, at man undersøger reglerne for ombytning grundigt.

Sidste år byttede 34 procent - eller lidt mere end hver tredje dansker - en eller flere julegaver Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia

Sidste år byttede 34 procent - eller lidt mere end hver tredje dansker - en eller flere julegaver, viser undersøgelse fra Dans Erhverv, som forventer, at billedet bliver det samme i år. Der er imidlertid stor forskel på, hvor nemt det er at bytte sine julegaver i butikkerne, og Dansk Erhverv opfordrer til, at man sætter sig godt ind i reglerne for bytning, inden man køber julegaver.

»Vi regner med, at billedet fra sidste år gentager sig, og at hver tredje dansker kommer til at bytte en eller flere julegaver. Derfor er det en god idé at orientere sig i de gode bytteråd, inden man køber sine julegaver. Dermed undgår folk at stå med en gave, de ikke kan få byttet eller undgår på anden måde at komme galt af sted,« siger Martin Jørgensen, advokat hos Dansk Erhverv.

Og det er langt fra en selvfølge, at julegaver kan byttes, lyder det fra Dansk Erhverv.

»Adgangen til at bytte eller returnere en vare er ikke en ret, men en god service, som mange butikker giver deres kunder. Hvis gaven skal byttes, er det derfor vigtigt, at der er byttemærke på gaven, eller at modtageren har bonen med. Det er også vigtigt, at modtageren af gaven kender den frist, butikken har sat for bytning,« siger Martin Jørgensen.

Han påpeger desuden, at varen skal afleveres i en stand, så den kan sælges igen.

»Det vil sige, at mærkerne ikke må være klippet af, og plomberingen må ikke være brudt. Gaven skal også leveres tilbage i original emballage, hvis emballagen har betydning for varens værdi,« lyder det.