Hver tiende er 3D-blind

Mange får problemer i fremtiden

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om tusindevis af danskerne i disse dage lægger vejen forbi storfilmen Avatar 3D, er der en temmelig stor gruppe, der primært vil oplevelse forestillingen som surt show.

På grund af øjnenes fysiologi er mellem fire og 10 procent af befolkningen helt udelukket fra at kunne se film og TV i tre dimensioner - og de kan få problemer, hvis 3D-trenden for alvor tager fat. Mens nogle sagtens kan se en film i 3D med de tilhørende 3D briller på, er der andre, der opfatter det som decideret ubehageligt. Og særligt den sidstnævnte gruppe er ilde stedt, når TV-apparater og levende billeder de kommende år oftere og oftere vil være i 3D.

Problemet for de 3D-blinde er ofte at deres øjne ikke kigger præcist samme sted hen, og at øjnenes bevægelser ikke er 100 procent koordineret med hinanden. Det kan dog ifølge nyhedstjenensten Cnet sagtens behandles med træningsprogrammer for øjnene - og eksperter, som Cnet har talt med, erklærer, at langt størstedelen af de 3D-blinde kan kureres.

Og der kan der være en ganske god idé i at gøre. På den nyligt overståede elektronik-messe, CES i Las Vegas, var hovedtendensen netop, at der vil komme mere 3D helt ind i folks stuer. Messen, hvor elektronikbranchen hvert år demonstrerer nye produkter, var i år mere end nogensinde før domineret af 3D-fjernsyn og 3D-film, serier og sportskampe.

Det skyldes, at teknikken til optagelse i 3D er ved at blive både nem at bejtjene og økonomisk overkommelig. Tidligere har det nemlig krævet dages forberedelse at lave 3D-optagelser, fordi to kameraer skulle placeres totalt præcist i forhold til hinanden.

Hvad værre er, vil mange af dem, der er helt eller delvist blinde for 3D ikke nødvendigvis vide det. I stedet vil de blot få en dårligere oplevelse af film som Avatar 3D.