Hver femte landmand er i knibe

En stor del af de danske landmænd er på vej ind i en ny krise - mange på grund af den gæld, de oparbejdede under finanskrisen.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der risikerer igen at feje en bølge af konkurser gennem dansk landbrug. Hver femte landmand er i "alvorlige økonomiske problemer", og 15 procent af dem er i så alvorlige problemer, at de ligefrem er truede af konkurs.

Det er konklusionen på en analyse lavet af Videncentret for Landbrug.

"Vi står på kanten af en ny landbrugskrise," siger Klaus Keiser, der er erhvervsøkonomisk chef i Videncentret for Landbrug til DR Nyheder.

Han oplyser, at det er gæld, som stammer fra den såkaldte finanskrise i 2008, som nu rammer landbrugene igen.

Ud over de nævnte konkurstruede landbrug er der også sket en stigning i antallet af landmænd, der driver en forretning med underskud. Nu har en ud af tre landmænd underskud i sin forretning, mens det for bare et år siden kun var en ud af fem landmænd.

Årsagen til de økonomiske problemer er en uheldig cocktail, der giver faldende fødevarepriser. Grundlæggende ser Klaus Kaiser et fald i efterspørgslen og en stigende produktion på samme tid, blandt andet fordi Rusland har indført et importforbud overfor fødevarer fra EU, og Kina delvist har trukket sig fra verdensmarkedet på grund af meget store egne lagre af fødevarer.

Desuden ophører EU's mælkekvoteordning i 2015, hvilket har fået mælkeproducenterne til at øge produktionen af mælk. Det giver også faldende priser.