Hvem har råd til Grønttorvet?

Gartnerne og blomsterhandlerne bag Grønttorvet vil helst sælge den store grund i Valby – og allerhelst i ét hug. Men det kan blive svært, spår eksperter og mulige investorer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ideen bag at flytte Grønttorvet til Høje Taastrup var ikke kun at få mere plads og rykke tættere på motorvejene, men også at indkassere seks årtiers værdistigninger, i takt med at København er vokset, og attraktive boligområder er skudt op på tidligere industriarealer.

Men værdiskabelsen kræver byudvikling, som igen kræver kapital, og derfor vil ejerne bag Grønttorvet helst sælge den store grund, som bliver tømt for aktivitet om et lille år, så vejen er banet byudvikling med en anslået projektsum på syv mia. kr.

»Vi er ikke et udviklingsselskab, og vi har ingen penge, det kan man se af vores regnskaber,« siger direktør Brian Abildgaard, der leder Ny Valby, som er et datterselskab under Grønttorvet.

Derfor er selskabets førsteprioritet at sælge hele grunden og byggeretten til næsten en kvart million kvadratmeter – og helst til én køber. Måske ender det med et konsortium, ligesom Carlsbergbyen, eller med opdeling i etaper, så Ny Valby selv går i gang og gradvis sælger projekter og byggeretter fra.

»Det er et meget, meget stort projekt, som kræver tung kapitalbinding. Men det er ikke umuligt, og både pensionskasser og udenlandske investorer kan være mulige købere,« siger Peter Winther, partner i mæglerhuset Sadolin & Albæk.

»Der er en meget stor risiko ved et så stort projekt. Én køber vil derfor udløse en klækkelig rabat, og det svarer måske ikke til forventningerne hos sælgerne,« ræsonnerer Peter Lassen, partner hos Colliers International, og forudser salg i lidt mindre klumper.

Tøvende pengetanke
Landets tre største pensionsselskaber er da også tøvende.

»Vi har nok ikke ressourcerne til så store udviklingsprojekter, og som udgangspunkt går vi ikke ind som boliginvestorer. Men velbeliggende erhvervsprojekter vil vi kigge på,« siger Michael Nielsen, direktør for ATP Ejendomme, som eksempelvis kunne være en mulig investor, hvis en uddannelsesinstitution vil leje sig ind i området, sådan som Ny Valby gerne ser.

»Det er nok sandsynligt, at der skal flere med om bordet. Det er positivt, at der både er mulighed for udlejning og salg som ejerlejligheder, og vi prøver at være opmærksomme på alle gode udviklingsmuligheder i hovedstaden, men det er et kæmpeprojekt,« siger Peter Mering, topchef i Danica Ejendomme, som for nylig overtog halvdelen af udviklingsprojektet for den såkaldte Papirø i hovedstadens havneløb.

»Vi er ikke blevet præsenteret for det endnu, men foreløbig gør vi os ikke i boliger. Vi overvejer dog, om det er noget, vi skal fra 2015, og Ny Valby har da god infrastruktur og bliver fornuftige boliger til helt almindelige mennesker,« siger Michael Bruhn fra PFA Ejendomme.

Stor mundfuld
Fonden Nordic Real Estate Partner skal eje de kommende grønttorvs-bygninger i Høje Taastrup og er gået ind i flere københavnske boligprojekter, men vil ikke oplyse, om den forhandler om at gå ind i udvikling af Ny Valby.

»Det tegner til at blive et godt projekt, og det er interessant at bygge boliger til et bredere publikum. Men det vil være en meget stor mundfuld for de fleste. og mange investorer ville nok foretrække, om det var delt op i fem-seks byggefelter,« siger partner Rune Kock.

Ny Valby har hyret svenske Leimdörfer som finansiel rådgiver; firmaet har speciale i store ejendomstransaktioner og etablerede i sommer en fast afdeling i København.

Ifølge Ny Valby-direktør Brian Abildgaard vil selskabet kort ind i 2015 træffe beslutning om det videre forløb med salg og udvikling af området.