Hvem beundrer danskere, nordmænd og svenskere mest?

Der er stor forskel på, hvem de tre skandinaviske landes befolkninger beundrer, skriver Yougovs marketingschef Lars Gylling i sin klumme.

Bill Gates. ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND

Igen i år gennemførte YouGov sin globale under-søgelse af verdens mest beundrede personer. Bill Gates blev kåret til verdens mest beundrede mand, og Angelina Jolie blev verdens mest beundrede kvinde.

I nomineringsfasen, som i Norden omfattede små 7.000 personer, var især Malala og Obama beundrede, men det var i hvert land også muligt at nominere fem personer til de nationale lister. Forskellene i nationalt beundringsværdige personer i Norden fortæller i mine øjne en historie, så tillad mig at lufte et par nordiske fordomme.

Danmark skiller sig især ud på ét punkt, da ikke et eneste lokalt sportsnavn blev nomineret. Vi har da for tiden heller ikke en sportsmand som Zlatan, som er den mest beundrede svensker på herrelisten.

I Norge og Finland skal de beundringsværdige sportsfolk ikke findes i fodboldens verden, selv om det norske stjernefrø Martin Ødegaard snart banker på til den beundringsværdige startopstilling, hvis jeg kender nordmændene ret!

Til gengæld har Norge et par langrendskvinder, Marit Bjørgen og Therese Jorhaug, der begge snildt holder Gro Harlem Brundtland bag sig. Og i Finland er der ligefrem sportsstjerner på førstepladsen hos både mænd og kvinder. Skiskytten Kaisa Mäkäräinen (k) og ishockeyspilleren Teemu Selänne (m). Jeg spår dem begge en plads i den finske riksdag, hvis de skulle have politiske ambitioner. Store sportsresultater har i hvert fald tidligere været adgangsgivende til politiske karrierer på de kanter.

Og nu vi er ved finsk politik, er de tre politiske repræsentanter på den finske liste enten nuværende eller tidligere præsidenter. Finnerne har naturligvis heller ikke et kongehus, hvilket giver den svenske kronprinsesse Victoria plads på også den finske liste. Men lad mig gemme kongehusene lidt og i stedet bemærke, at når man i Finland skal være præsidentiel for at komme på den beundringsværdige liste, er der ikke plads til en repræsentant for Sannfinländarna – og det er bemærkelsesværdigt.

For i alle tre skandinaviske lande er en nationalkonservativ politiker blevet nomineret til de lokale lister – ligesom i mange europæiske lande i øvrigt. Faktisk blev franske Marine Le Pen nomineret i så mange lande, at hun ligefrem kom med på den internationale kvindeliste! Hun endte dog, side om side med Sarah Palin, uden for top 20 på verdensplan.

I Sverige fik vi masser af omtale af den globale kåring – mens listen over svenskernes egne favoritter blev overset. Der kan naturligvis ligge konkrete nyhedsvurderinger bag denne kendsgerning, men mon ikke Sverigedemokraternas Jimmie Åkesons top ti-placering også kan være en årsag? Det er altså lidt kontroversielt hos vores svenske broderfolk.

Men hvorfor er de nationalkonservative ledere så rigt repræsenterede på de europæiske lister? Der er mange gode forklaringer, men generelt er deres tilhængere lidt mere loyale end gennemsnittet. Ligeledes er de, som navnet antyder, mere nationalt orienterede, og så er det vel naturligt i højere grad at nominere sit lokale politiske forbillede end eksempelvis internationale lederskikkelser.

Og så endelig et par royale bemærkninger. I Norge topper kong Harald på mændenes liste – men ingen af hans børn er nominerede. Hverken kronprinsen eller hans englesøde søster. I Sverige derimod klarer kongen ikke en nominering, mens både dronningen og kronprinsessen er meget beundrede. Og i Danmark topper både kronprinsen og kronprinsessen listerne. Kronprinsessen slår endda Dronningen i toppen af kvindelisten – og det er i den grad beundringsværdigt!