Hvem bestemmer i Grundfos - topchefen eller arvingen?

Grundfos’ nye topchef, Mads Nipper, vil med Grundfos-arvingen Poul Due Jensen ved sin side modernisere det traditionsbundne Grundfos. Men hvem får i virkeligheden det sidste ord? Topchefen eller arvingen? Få svaret i dobbeltinterviewet.

BMSOLO - obs solo til BBM Guld 1000. Grundfos' nye topchef Mads Nipper og koncerndirektør for marketing, Poul Due Jensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den store sorte Jaguar med Grundfos-flag på køleren holder foran indgangen til pumpekoncernens hovedkontor i Bjerringbro.

På en høj flagstang vajer et stort Dannebrog ved siden af Grundfos’ egne vandblå flag i formiddagsdisen, der stiger op fra Gudenåen.

Jørgen Østergaard vedligeholder til dagligt de maskiner, der fremstiller Grundfos’ berømte cirkulationspumper, men i dag fejrer han 40 års jubilæum. Som traditionerne i Grundfos foreskriver, er han blevet hentet og bragt til hovedkontoret i Jaguaren, der tjente som direktionsbil i Grundfos-stifter Poul Due Jensens tid.

Alene i år skal Jaguaren sammen med en anden ældre direktionsbil ud at køre 84 gange for at hente 68 jubilarer, der har været i Grundfos i 25 år, femten, der kan fejre 40 år jubilæum, og en enkelt, der har holdt ud i intet mindre end 50 år.

Indenfor i hoved­kon­toret bliver Jørgen Østergaard fotograferet ved siden af en buste af den gamle Poul Due Jensen.

Kort forinden har han været oppe på direktionsgangen for at hilse på Grundfos’ nye koncernchef, Mads Nipper. Begge har taget det pæne slips på i dagens anledning.

Mads Nipper vender vi tilbage til. For det er Mads Nipper og hans udnævnelse som Grundfos’ første eksternt rekrutterede koncernchef fra 1. august i år, der er årsagen til, at Berlingske Business Magasin er taget til Bjerringbro i det Midtjyske.

Men inden vi hører om, hvordan og hvorfor Mads Nipper har forladt et job som succesrig koncerndirektør med ansvar for marketing i Lego for at overtage roret i Grundfos, skal vi se på traditionerne og ikke mindst Grundfos-værdiernes vogtere, Due Jensen-familien.

For uden familien Due Jensens opbakning har en ny topchef hos Grundfos ikke mange chancer.

I modsætning til andre store familieejede ikoner har ejerfamilien bag Grundfos viljen, ambitionerne og også evnerne til at deltage aktivt i virksomhedens drift.

Der har været sagt og skrevet så meget om forholdet mellem topledelsen og Grundfos’ indflydelsesrige ejerfamilie de senere år, at det nok kunne få selv den mest kapable topchefkandidat til at løbe skrigende væk.

Men både Grundfos’ nestor, den magtfulde Niels Due Jensen, og hans søn Poul Due Jensen, der fra nytår rykker ind i magtens centrum på en helt central post som koncerndirektør for salg, slår over for Berlingske Business Magasin fast, at de hver har deres veldefinerede roller og ikke kommer til at stå i vejen for Mads Nippers muligheder for at drive Grundfos.

Niels Dues råd

Niels Due Jensens roller er, som de har været siden 2011. Han er bestyrelsesformand for Poul Due Jensens Fond, der ejer 87,8 procent af Grundfos, han har en menig post i Grundfos’ koncernbestyrelse, og så fungerer han som rådgiver inden for teknologiudvikling – blandt andet om prioriteringen af udviklingsporteføljen, forklarer den 71-årige ingeniør over telefonen.

Niels Due har ingen planer om at gå på pension, så længe han »har hovedet intakt«.

»Men jeg kan ikke sådan diktatorisk bestemme noget i virksomheden. Jeg kan komme med mit bedste råd, og så lytter folk forhåbentlig til mig. Er de ikke enige, må jeg trække mig. Jeg har jo kun én ud af otte stemmer i bestyrelsen og ingen vetoret,« siger Niels Due Jensen.

Poul Dues rene linjer

Den 42-årige arving Poul Due Jensens indtog i topledelsen har også givet anledning til spekulationer.

Men ifølge Poul Due Jensen, der tager imod på sit kontor efter mere end et årti i udlandet, senest i Singapore, ulasteligt klædt i mørkt jakkesæt, lommetørklæde i brystlommen og glimtende Louis Vuitton-bælte, er der helt rene linjer i forhold til Mads Nipper og den øvrige koncernledelse såvel som til hans far.

Direktørpost: Poul Due Jensen træder ind i koncernledelsen fra januar. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere

»Min far er formand for fonden, og jeg er næstformand. Men det driver vi derovre. Vi blander ikke sådan tingene. Vi har helt klare retningslinjer for, hvordan det skal fungere. Det er vi nødt til. Det er alle meget opmærksomme på,« siger Poul Due Jensen.

Det samme gælder Poul Due Jensens medlemskab af koncernledelsen. Her er der også aftalt klare spilleregler for, hvad han kan tale med sin far om over søndagsmiddagen.

»Jeg er vant til, at jeg skal udvise respekt og troværdighed over for mine kolleger og chefer. Det har jeg aldrig haft problemer med. Det har Far heller ikke på den anden side af skrivebordet. Han holder sig i skindet. Han ved godt, hvad han ikke skal spørge om. Og skulle det ske, kan jeg godt finde ud af at sige, at det må du tale med Jens Moberg (bestyrelsesformand, red.) eller Mads Nipper om,« siger Poul Due Jensen.

Glidende generationsskifte

Den unge Due Jensens indtræden i topledelsen i Grundfos er samtidig et led i et glidende generationsskifte, som skal ende med, at han sætter sig for bordenden enten i bestyrelseslokalet eller måske endda som Nippers afløser ved direktionens mødebord en gang ude i fremtiden. Ambitionerne er der i hvert fald.

»Men det er Mads, der er chefen. Det skal der ikke herske tvivl om. Hvorvidt min indsats i koncernledelsen rækker til bestyrelse eller ledelse, må jeg se, når jeg når derhen. Det har jeg ikke i tankerne nu. Men jeg vil godt understrege, at Mads ikke skal føle sig truet af mig,« siger Poul Due Jensen.

Efter tre måneder tyder intet da heller på modsætningsforhold mellem Due Jensen-familien og Mads Nipper. Tværtimod. Både den yngre og den ældre Due Jensen taler om den nye topchef i varme vendinger.

Niels Due Jensen har ifølge eget udsagn set en hel del til Mads Nipper siden april, hvor det blev offentliggjort, at Nipper var den nye mand på broen i Grundfos.

»Mads Nipper er en meget dygtig og meget energisk mand. Han er en rigtig people leader, og åben og ærlig i hele sin kommunikation med mig og med bestyrelsen. Han er ukompliceret som person og leder. Og han erkender, at han har en del at lære om teknik og pumper,« lyder skudsmålet gemytligt fra Niels Due Jensen.

Således forvisset om, at Mads Nipper er chefen i Grundfos, bevæger vi os ind i hjørnekontoret med udsigt over Bjerringbros skyline.

Kulturændring: Mads Nipper vil øge tempoet og pengeforståelsen i Grundfos. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere

Mads Nipper står ved sit skrivebord fordybet i at svare på en mail fra en lærling, der har taget den nye åbenhed til sig, som Mads Nipper har bragt med ind i Grundfos. En people leader i aktion.

Han løsriver sig, hilser hjerteligt og lægger læsebrillerne med det mørke stel. Slipset ryger af ved samme lejlighed med en undskyldende bemærkning.

Den 48-årige Mads Nipper er hentet til Grundfos fra en af nyere dansk erhvervshistories mest succesfulde virksomheder, det ligeledes familieejede Lego.

Som øverste marketingdirektør, medlem af koncernledelsen og de facto næstkommanderende i Lego tilskrives han en stor del af æren for, at Lego i dag har ikon-status – ikke kun hos legesyge børn og deres forældre, men i internationalt erhvervsliv. Og at Lego har gjort sin ejerfamilie til Danmarks rigeste med rekordregnskab på rekordregnskab.

Aktivt ejerskab en fordel

Nu skal han styre Grundfos gennem de omstillinger, der skal til, for at selskabet kan få fod på en vigende indtjening og styrke sin position i et stadigt hurtigere og mere konkurrencepræget marked og samtidig sikre ro omkring ledelsen og ejerfamilien.

Mads Nipper er ikke den mindste smule bekymret over, at ejerfamilien er stærkt involveret i virksomheden. Tværtimod.

Et aktivt ejerskab, som det Niels Due Jensen står for, er en stor fordel for virksomheden, mener Mads Nipper.

Faktisk fortalte han til Berlingske Business Magasin i 2006, da han i første omgang ikke kom med i Legos koncernledelse, at han havde overvejet at forlade Lego og selv blive medejer af en virksomhed. Det blev dog ikke aktuelt, da han i efteråret 2006 fik den ønskede plads i Legos topledelse.

»Jeg tror ikke, det er en tilfældighed, at jeg har arbejdet hele mit liv i familieejede virksomheder og ikke i en børsnoteret virksomhed. Jeg sætter stor pris på at have en bestyrelse og ikke mindst en aktiv ejer, der har mod og vilje til at træffe de rigtige beslutninger og en tydelig passion for virksomheden. Det smitter af. Og det har Grundfos. En aktiv ejer er et stort privilegium frem for en ejer, der sidder på Bahamas og hæver checken,« siger Mads Nipper, der også sætter pris på den tætte kontakt , han har til Niels Due Jensen.

»Der er ingen tvivl om, at Jens Moberg er bestyrelsesformanden, men Niels er tættere på rent fysisk, og han og jeg taler meget uformelt om kulturen i Grundfos og om, hvad vi gør, og hvad vi ikke gør. Niels er fantastisk god til at give gode råd, men jeg sidder ikke med en opfattelse af, at han bestemmer ud over de helt grundliggende værdier, som gør Grundfos distinkt,« siger Mads Nipper.Den nye topchef har pyntet sit kontor med en træmodel af en Skagenskutter og en Lego-model af Grundfos’ mest avancerede pumpe, en automatisk Alpha 2 cirkulationspumpe. Det sidste er en afskedsgave fra kollegerne i Lego.

Mads Nipper er skagbo og ud af en skibsbyggerfamilie, der frem til begyndelsen af 1970erne drev Brdr. Nippers Skibsværft i Skagen. Mads Nippers far var skibsbygger og moren var lægesekretær. Og der var, som han siger, ingen store traditioner i familien for at tage fra byen.

Efter studentereksamen fra Frederikshavn Gymnasium flirtede Mads Nipper lidt med fiskeriet, indtil han efter et halvt års højskoleophold besluttede sig for at læse til cand. merc. på Handelshøjskolen i Aarhus.

Det var dog ikke studietiden i Aarhus, der gjorde størst indtryk. Mere skelsættende var et halvt års studieophold i USA, nærmere bestemt i San Francisco i 1990.

Grundfos' nye topchef Mads Nipper Fold sammen
Læs mere

»Man skulle meget længere frem i bussen. Man skulle interagere med andre mennesker, turde stå frem og forsvare sine synspunkter og indgå i åbne diskussioner frem for at sidde og grave sig ned i bøgerne og præstere til en eksamen. At være en lidt mere tilbagetrukken stille eksistens – det kom man ingen steder med. Det har sammen med min nordjyske jordbundethed præget mig dybt,« siger Mads Nipper.

Efter endt uddannelse havnede Mads Nipper lidt tilfældigt hos Lego i 1991.

Tre forskellige Lego-perioder

Tiden her deler han op i tre meget forskellige perioder.

1990erne, hvor selskabet var i krise uden rigtigt at vide det. Perioden fra slutningen af 1990erne til 2004, hvor krisen brød ud i lys lue, og Lego reelt var overlevelsestruet. Og de seneste ti år, hvor Lego har opnået en succes, som ingen havde drømt om.

»Det, at jeg har været igennem tre så forskellige perioder, er nok min allerstærkeste ballast. Jeg kunne ikke på forhånd have drømt om at lære så meget i en hel erhvervskarriere, som jeg har gjort i de sidste godt 20 år. Mange ledere kan nok nikke genkendende til de to første perioder, men det er de færreste forundt at have fået den tredje vækstfase med,« siger Mads Nipper.

Opringningen fra Moberg

Det er ikke helt galt at sige, at Mads Nipper stod på sin karrieres højdepunkt, da han kort før jul sidste år fik en overraskende opringning fra Grundfos’ bestyrelsesformand, Jens Moberg. Han foreslog en helt uformel snak om det topjob, som var blevet ledigt, efter at Grundfos’ topcef, Carsten Bjerg, var blevet fyret få dage før på grund af manglende resultater.

Det var ikke en opringning, Mads Nipper havde ventet.

Grundfos' nye topchef Mads Nipper Fold sammen
Læs mere

»Det var virkelig sådan, at jeg måtte sige: Jeg er sgu ikke sikker på andet, end at du har fået forkert nummer, for jeg er altså en del af inventaret i Billund, og jeg er jo ikke ingeniør,« fortæller Mads Nipper med et skævt grin og ekstra tryk på den nordjyske accent.

Men Jens Moberg talte varmt for sin sag og ramte en nerve hos Mads Nipper, hvis grundindstilling siden studentertiden har været, at det, han beskæftiger sig med, skal give mening og have et højere formål end blot at tjene penge.

»Tiden bare fløj af sted. Mødet skulle have varet en time, men tog det meste af tre. Jens beskrev virksomhedens sjæl, essens og vigtighed. Jeg havde ellers gået i 23 år og tænkt, at intet kunne blive vigtigere end det, jeg arbejdede med hos Lego. Men nu tænkte jeg, at det er jo helt absurd vigtigt, at Grundfos bidrager til at løse nogle af verdens største problemer med at begrænse energiforbrug og få adgang til vand med energieffektive pumper,« siger Mads Nipper. Han fik samtidig en fornemmelse af, at det, han havde lært hos Lego og hans indstilling til at drive forretning, kunne bruges i Grundfos.

At forklare, hvad Grundfos’ problemer består i, bliver hurtigt lidt kompliceret, for Grundfos er ikke i akut krise, men har blot svært ved at tjene tilstrækkeligt med penge på et voksende salg.

Blind for verden udenfor

Sat på spidsen handler det om, at vækst­ambitioner og troen på egne evner er vokset virksomheden over hovedet og i et vist omfang har sløret ledelsens og medarbejdernes blik for, hvad der sker i en hastigt ændret verden uden for virksomheden.

Grundfos, der i dag er den 23. største virksomhed i Danmark målt på omsætning, har indtil for nylig haft ambitioner, der kunne bringe virksomheden helt op i toppen blandt Danmarks 1.000 største virksomheder.

75 milliarder kroner i omsætning og 75.000 ansatte. Så stor skulle Grundfos være i 2025, hed det for eksempel i visionen Grundfos Innovation Intent, som daværende topchef Carsten Bjerg forfattede i 2008 og siden har præsenteret ved flere lejligheder.

Under Mads Nippers ledelse bliver der nu trådt blidt på bremsen, og de vildeste vækst­ambitioner bliver sat på hold.

»Grundfos’ salg er vokset år for år med undtagelse af 2009, men det har ikke automatisk aflejret sig i stigende indtjening. En af hovedårsagerne til det er, at ambitionerne har været højere. Organisationen er blevet gearet i produktionen med kapacitet og mandskab til højere vækst. Men samtidig er væksten faldet på de markeder, hvor vi tjener mest på vores produkter. Det er ret basal erhvervsøkonomi, at når du investerer i noget, som du får mindre ud af, end du havde regnet med, så stemmer debet og kredit ikke,« siger Mads Nipper.

»Vi skal sørge for, at de to linjer følges bedre ad. Det er nemt at sige, men svært at gøre. Men det begynder i hvert fald med ikke at være overambitiøse på væksten, for så er risikoen, for at vi fortsætter den gale vej, ret stor,« forklarer han.

Vækstambitionerne er skruet ned for en periode, mens Mads Nipper, den nye koncernledelse og bestyrelsen får lagt en ny strategi. Den ventes klar ved årsskiftet. Indholdet må vi vente med at få at vide.

Men medarbejderne må belave sig på nye tider. Grundfos slipper næppe uden om besparelser. Der skal endnu mere fokus på kunderne i alle dele af forretningen og ikke kun i salget, og så skal kulturen ændres på to vigtige områder, hvis Mads Nippers opgave skal lykkes. Det er han kommet frem til i sine samtaler med Niels Due Jensen.

Hastighed og pengeforståelse

»Skal jeg pege på to konkrete ting i kulturen, hvor vi skal have nørklet roret lidt, så er det hastighed i alle dele af organisationen og at skrue op for vigtigheden af at tjene penge – ikke af grådighed, men for at sikre langsigtet uafhængighed,« siger Mads Nipper.

Chefrolle: Efter 23 år i Lego har Mads Nipper erfaring med familieejede virksomheder. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere

Når hastighed er vigtigt, skyldes det, at konkurrenterne bliver stadig hurtigere til at efterligne de nye, energieffektive pumper, Grundfos opfinder.

Mads Nipper er inspireret af chipproducenten Intel, hvis topchef i starten af 2000-årene var rejsende i sloganet: »Vi gør os selv forældede«.

Den tankegang har Lego arbejdet efter, og Mads Nipper mener, Grundfos også må lade sig inspirere af den, hvis pumpeproducenten skal kunne fastholde sin position som teknologisk førende.

Men er det ikke svært at ville skrue op for hastigheden i en kultur, hvor det at fejre jubilæer og hylde traditioner fylder så meget?

»Jamen, er det ikke en vidunderlig udfordring at have,« udbryder Mads Nipper, og henviser til en højt respekteret kollega, som han for nylig fik gode råd af.

»Et af dem var, at der er så mange fine balancer, der skal rammes, og at den uintelligente leder tror, det er et enten eller. Det her er et klassisk eksempel på både og. Hvordan får vi en hurtigere, en mere effektiv og på mange måder mere moderne tilgang til nogle ting, men i dybeste respekt for tradition, historien, værdierne og essensen af, hvad Grundfos er.«

»Hvis der er noget, som kan stimulere mig personligt, så er det at være med til at finde den balance. Det er i de situationer, jeg synes, jeg har et fantastisk job,« siger Mads Nipper.

Udenfor har eftermiddagssolen brændt de sidste rester af disen væk. Jaguaren holder stadig foran indgangen. Det gør den også dagen efter, hvor det er lørdag, og Grundfos er vært for endnu en traditionsrig festdag; åbent hus for medarbejdere og deres pårørende. Årets deltagerantal ligger på omkring 9.000. I Bjerringbro og omegn bakker man op om Grundfos, familien og traditionerne.