Hvad sælger og hvad beholder Mærsk?

Historiske forandringer er vej i A.P. Møller - Mærsk, efter bestyrelsesformandenåbnede for at splittekoncernen op i mindre bidder. Analytikere giverderes bud på, hvor fremtiden kan være forselskaberne.

A P Møller Mærsk hovedkvarter på Esplanaden kaldet Huset med de blå øjne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spekulationer om fremtiden forA.P. Møller - Mærsker i gang. I sidste uge blev topchef Nils Smedegaard Andersen afskediget, og bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen åbnede for, at koncernen vil kunne blive splittet op i mindre dele.

Hvordan det kommer til at ske, og om det overhovedet kommer til at ske, vil bestyrelsen sige mere om på et tidspunkt i efteråret. Men det står klart, at ikke alt i A.P. Møller - Mærsk er lige oplagte salgsobjekter. Særligt de selskaber, som er tæt forbundet til oliemarkedet, vil det være vanskeligt at få en god pris for. Det gælder blandt andreMaersk Drilling, som udlejer borerigge.

»Der er forretningsdele i Mærsk, som for mig at se er usælgelige. Maersk Drilling tror jeg ikke, at man kan finde købere til og sandsynligvis heller ikke tilMaersk Supply Services(forsyningsselskab til olieindustrien,red.). Hele drillingindustrien ligger mere eller mindre ned, og de andre aktører står i gæld til halsen, og samtidig er udsigterne meget dårlige,« siger Morten Imsgard, aktieanalytiker hos Sydbank.

Smedegaards farvel kom kort inden, at A.P. Møller - Mærsks oliedel måtte melde ud, at selskabets største felt – Al Shaheen i golfstaten Qatar – var tabt. Nu er det i stedet franskeTotal,som overtager feltet og efterlader etMaersk Oil, hvor de gamle danske Nordsø-felter igen er de dominerende.

A.P. Møller - Mærsk har valgt shippingmanden Søren Skou som Smedegaards afløser og meget tyder på, at olieområdet skal sælges.

»Strategisk tegner Maersk Oil ikke til at få en god placering i det fremtidige Mærsk, og selskabet er blandt de mere sandsynlige selskaber, som Mærsk vil skille sig af med,« siger Imsgard.

Han vurderer, at Maersk Oil har en værdi på 50 til 90 mia. kr. Det store spænd afspejler, at ændringer i olieprisen hurtig kan sende Maersk Oils værdi i vejret.

A.P. Møller - Mærsk består af fire hovedselskaber, som udover Maersk Oil og Maersk Drilling er det store containerrederiMaersk Lineog havneselsskabetAPM Terminals.

»APM Terminals har en meget attraktiv forretning, som er baseret på lange kontrakter i havnene. Derfor er APM Terminals og Maersk Line de to selskaber, som har det bedste fundament for selvstændige børsnoteringer. Men jeg tror, at her vilA.P Møller Holdingsandsynligvis ønske at forsætte som en betydelig aktionær,« siger Imsgard.

A.P. Møller Holding er det familiekontrollerede selskab, som sidder på stemmemajoriteten i A.P. Møller - Mærsk, og hvor blandt andet en aktiepost på 20 pct. iDanske Bankligger. En mulighed er, at holdingselskabet selv overtager nogle af A.P. Møller - Mærsk-selskaberne.

Andre kunne som logistikselskabetDamcoeller slæbebådsrederietSvitzerblive solgt fra.

De to selskaber ligger i det såkaldte femte forreningsområde, der går under navnetAPM Shipping Servicesog som også tæller Maersk Supply Service og tankrederietMaersk Tankers.

»Damco og Svitzer er måske ikke de mest oplagte til selvstændige børsnoteringer pga. deres mindre størrelse. Jeg tror mere, at det vil være sandsynligt at sælge til industrispillere,« vurderer Imsgard.

Berlingske har talt med danske og britiske aktieanalytikere, der her på siden giver et bud på, hvor meget forretningsdelene er værd, og hvem der kan være de fremtidige ejere.