Hvad handler Eik Banks skattesag om?

Spørgsmål og svar om Eik Bank-sagen.

Færøske Eik Bank har ansøgt om og fået bevilget et skattefradrag til en værdi af 90 mio. kr. af de færøske skattemyndigheder, TAKS. Men ifølge Jørn Astrup, der indtil for nylig var bestyrelsesmedlem i Eik Bank, er skattefradraget næppe berettiget. Også Eik Banks eksterne revisorer, revisionsselskabet KPMG, sår tvivl om berettigelsen. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

§ Hvad handler sagen om?

Færøske Eik Bank har ansøgt om og fået bevilget et skattefradrag til en værdi af 90 mio. kr. af de færøske skattemyndigheder, TAKS. Men ifølge Jørn Astrup, der indtil for nylig var bestyrelsesmedlem i Eik Bank, er skattefradraget næppe berettiget. Også Eik Banks eksterne revisorer, revisionsselskabet KPMG, sår tvivl om berettigelsen.

§ Hvorfor skulle det ikke være berettiget?

Jørn Astrup mener, at banken forsøger at få fradrag for et tab, som banken aldrig har haft.

§ Hvordan hænger det sammen?

Det oprindelige Eik Bank gik konkurs i 2010 og blev overtaget af det statslige selskab Finansiel Stabilitet. Finansiel Stabilitet indskød to mia. kr. i et nystiftet selskab, som overtog bankens aktiver og passiver. Efter en gennemgang af aktiverne i den konkursramte Eik Bank nedskrev Finansiel Stabilitet aktiverne med 500 mio. kr. Dette tab blev dækket af landets banker i henhold til Bankpakke 1.

Efterfølgende købte det færøske selskab TF Holding, hvad man kan kalde det nye Eik Bank, af Finansiel Stabilitet. Eik Banks nye ledelse og bestyrelse mener, at nedskrivningen på de 500 mio. kr. kan trækkes fra i den nye banks skattepligtige indkomst. Det er Jørn Astrup ikke enig i. Han mener ikke, at den nye bank kan få fradrag for et tab, som Finansiel Stabilitet (i sidste ende landets banker) allerede har afholdt – og trukket fra i skat.

§ Hvorfor har TAKS så godkendt skattefradraget?

Jørn Astrup mener, at TAKS har godkendt fradraget på et uoplyst grundlag.

§ Har Eik Banks ledelse og bestyrelse fået skattefradraget gennemført i ond tro?

Det er der ingen beviser for. Ledelsen og bestyrelsen har spurgt TAKS, om der var grundlag for et skattefradrag i den pågældende situation, og det har TAKS sagt ja til. Spørgsmålet er, om Eik Banks ledelse og bestyrelse bevidst har undladt at give TAKS alle de fornødne oplysninger. Eik Banks bestyrelsesformand, Torben Nielsen, siger, at de har givet TAKS alle oplysninger.

§ Kan TAKS finde på at omgøre en allerede truffet afgørelse?

Det er for tidligt at sige. Torben Nielsen erkender dog, at en uvildig gennemgang af sagen har vist, at den paragraf i den danske lovgivning, som ifølge Eik Bank skulle berettige skattefradraget, ikke er implementeret i færøsk skatteret.

§ Hvad sker der så i sagen nu?

TAKS har fået bemærkninger fra Jørn Astrup og KPMG og er nu ved at undersøge, om de skal trække godkendelsen af skattefradraget tilbage, eller om de skal fastholde godkendelsen.