Hvad er Nokia uden mobiltelefoner?

Nokia forsvinder ikke fra landkortet trods salget af mobildivisionen. Selskabet vil fremover fokusere på mobilnetværk og korttjenester.

Nokias imponerende hovedsæde. Foto:?Benjamin Suomela/AFP Fold sammen
Læs mere

Hvad er Finland uden Nokia-telefoner? Og hvad er Nokia uden mobiltelefoner?

De to spørgsmål stiller finnerne sig efter, at det tirsdag blev offentliggjort, at Microsoft køber Nokias mobilforretning for godt 40 milliarder kr., næsten ni milliarder kr. mindre end, hvad Microsoft gav for Skype.

Nokia har 150 år på bagen. Men det var først, da selskabet i 1986 begyndte at fremstille mobiltelefoner og sælge dem over alt i verden, at navnet Nokia for alvor blev synonym med Finland.

Derfor har mange af reaktionerne på, at mobildivisionen nu havner hos amerikanske Microsoft, været følelsesladede, selv om Nokia fortsat vil høre til blandt de største selskaber i verden.

Tilbage i Nokia er netværksselskabet NSN, som hører til blandt verdens største leverandører af mobilnetværk, kun overgået af svenske Ericsson og afhængig af, hvordan man opgør det, kinesiske Huawei. NSN udmærker sig ved at have givet et pænt overskud de seneste kvartaler. Dertil kommer korttjenesten HERE og en licensdivision. Tilbage i Nokia bliver 56.000 ansatte på globalt plan, mens Microsoft overtager 32.000 medarbejdere, heraf 4.500 i Nokia.

Finsk tristesse

Alligevel har tanken om, at Nokia-telefonen fra næste år ikke længere et finsk nationalklenodie, men et brand under Microsoft, har fået tristheden til at brede sig i Finland.

»Nokia er vigtig for den finske identitet. Det er lidt som at tabe en hockey-kamp mod Sverige. Vi vil huske det et stykke tid, men med tiden glemmer vi det,« siger Timo Seppälä, der forsker ved erhvervslivets forskningsinstitut, Etla, til det svenske nyhedsbureau TT.

Og måske skal finnerne slet ikke være så kede af, at Nokia-telefonen skifter ejermand.

For ser man på de tørre tal, har Nokia langtfra været det vækstlokomotiv for finsk økonomi, som selskabet tidligere har været.

I 2000 stod Nokia-koncernen for fire procent af det finske bruttonationalprodukt. I 2008 var andelen nede på to pct., og i dag bidrager Nokia nærmest negativt til det finske BNP på grund af selskabets store tab i 2012.

»Dagens nyhed indebærer, at de negative resultater stopper næste år. Nokias andel af BNP vil altså i praksis vokse i 2014, hvis ikke Nokia begynder at tabe penge igen,« siger Jyrki Ali-Yrkkö til den svensksprogede, finske Hufvudstadtsbladets hjemmeside.

Aktionærerne kan ånde lettet op

Også for Nokias aktionærer vil frasalget af de problematiske mobiltelefoner formentlig vise sig at være en fordel. Det vurderer Sydbanks aktieanalytiker Morten Imsgard.

»Aktionærerne slipper for fremover at bære den risiko, der er forbundet med at lancere Windows-telefonerne. Tilbage er et selskab, der er lønsomt. Vi vil komme til at se et Nokia, som kan tjene penge, men hvor vækstmulighederne er knap så store. Netværksmarkedet er præget af en hård konkurrence,« siger Morten Imsgard.

Aktionærerne skal dog næppe sætte næsen op efter fordums storhed for Nokia.

I juli 2008 var Nokia Nordens mest værdifulde selskab med en markedsværdi på mere end 500 milliarder kroner, og så sent som i marts 2010 lå Nokia nummer tre i Norden.

Trods en stigning på næsten 40 pct. i går i aktiekursen er Nokias markedsværdi i dag nede på 115 milliarder kroner.

Det placerer selskabet lige uden for top 20 over de mest værdifulde nordiske selskaber, viser beregninger, som Berlingske Research har lavet.